Aktuálně byla studie představena členům rady města. Novinářům to řekla tisková mluvčí radnice Markéta Bučoková. "Studie je vypracována ve dvou samostatných částech pro každý areál. Účelem zpracování studie je vyhotovení koncepčního podkladu pro následný rozvoj obou venkovních areálů," dodala.

Venkovní areál I. stupně je řešen tak, aby umožnil sportovní i výukové aktivity a mohl sloužit i pro školní družinu.

Výstavba nového závodu Fezko. Fotografie z let 1968 až 1962.
Jak jsme žili: Výstavba nového závodu Fezko Strakonice

Hlavními stavebními objekty budou multifunkční hřiště s tribunou, dvě běžecké dráhy podél severní fasády školy, běžecký okruh o jedné dráze délky 80 metrů, sektor pro skok do dálky, zvětšení stávajícího podia amfiteátru a jeho nového zastřešení. Mezi cestičkami uprostřed je plánován kruhový altán sloužící jako venkovní učebna, dále minigolfové hřiště o šesti dráhách, ve svahu vodní hřiště, u západní strany budovy jídelny bude lezecký parkour a na rohu budovy školní tělocvičny vznikne nové pohotovostní WC. Dojde k vytvoření nové příjezdové cesty pro zásobování k budově školy, sedmi parkovacích míst, k vysázení nově navržených stromů a křovin.

V případě II. stupně v lokalitě Jezerní v návrhu tvoří hlavní stavební objekty nové víceúčelové hřiště s vlastním oplocením a tribunou, sektor pro skok do dálky, zastřešené sezení u doskočiště na skok do dálky, čtyři běžecké dráhy, sektor pro vrh koulí, beachvolejbalové hřiště s vlastním oplocením. Doposud nevyužitá vydlážděná plocha se změní na místo se třemi venkovními učebnami. U příjezdové cesty vznikne sociální zázemí se skladem pro nářadí.

Vánoční strom padne v pondělí ráno.
Vánoční strom na Velkém náměstí padne v pondělí ráno

Předložená studie bude sloužit jako koncepční podklad pro budoucí rozvoj obou lokalit jak prvního, tak druhého stupně základní školy. Návrh řešení byl průběžně konzultován se zástupci školy a vedením města. V případě plánovaných rekonstrukcí bude vedení školy a i zřizovatel postupovat v rámci předložené studie.