S ředitelkou OCHS Olgou Medlínovou jsme hovořili nejen o skromných začátcích či pomoci v době povodní, ale i o tom, kam se charita za patnáct let dostala.

Oblastní charita Strakonice vznikla v březnu 1999. Jak to tehdy začínalo?
Vzpomínám na naše dobrodružné začátky, kdy nám obrovskou podporou byli holandští odborníci na péči o seniory. Začínali jsme s deseti tisíci korun od pana faráře a se dvěma dobrovolníky.

A současnost?
Dnes jsme organizací se zhruba padesáti zaměstnanci a s provozním ročním rozpočtem kolem 16 milionů korun. Za 15 let jsme vytvořili propracovaný systém sociálních služeb, který je zaměřen především na seniory.

Na kterých místech jste v průběhu doby působili?
Začínali jsme v roce 1999 v Domově důchodců ve Štěkni, kde jsme s obyvateli dělali aktivizační činnosti – procházky, čtení, zpívánky, modlení, rukodělné a pohybové aktivity, cvičení paměti a podobně. V té době jsme také zahájili provoz sociálně – právní poradny v prostorách penzionu na Jezárkách ve Strakonicích. V roce 2000 jsme začali s osobní asistencí u uživatelů v domácnostech a s Pečovatelskou službou Radomyšl a Strakonice. V témže roce jsme otevřeli gerontologický stacionář Pohoda v prostorách fary v Radomyšli. V roce 2001 se přestěhoval do Strakonic do ulice Tovární a v roce 2004 do Domu klidného stáří sv. Anny v Sousedovicích. V roce 2008 jeho činnost skončila vzhledem k nízké podpoře ze státních zdrojů.

Velkou zkouškou pro vás určitě byl rok 2002, kdy Strakonicko a Blatensko zasáhly povodně…
Rozváželi jsme humanitární pomoc a dobrovolníky do postižených měst a obcí. Vybavují se mi okamžiky, kdy jsem se služebním trabantem zachraňovala pečovatelku, která uvízla ve Volyni, a jak jsem do tohoto vozu skládala lopaty, košťata, vodu a desinfekci. V terénu, především na Blatensku, významně působila naše psycholožka Marta Zubalová. Navštěvovala domácnosti postižené povodní a pomáhala postiženým vyrovnávat se s tou hrůzou. Charita jako celek pak poskytla postiženým domácnostem i významnou finanční pomoc.

Kdy jsme začali plánovat výstavbu vlastního domova v Sousedovicích?
Bylo to zhruba v roce 2000. Setkávala jsem se s obrovskou nedůvěrou a s nepochopením. Ale překážky se podařilo překonat a v únoru 2003 světil biskup Jiří Paďour základní kámen. Provoz domova byl pak slavnostně zahájen 24. května 2004.

To ale určitě nebyla jediná aktivita charity v té době?
Postupně jsme rozšiřovali i terénní služby a vznikala nová střediska – Pečovatelská služba Volyně v roce 2002 a Pečovatelská služba Blatná v roce 2008. Součástí naší poradny se stala půjčovna kompenzačních pomůcek.

Jaký je tedy současný záběr Oblastní charity Strakonice?
Oblastní charita Strakonice má v současné době sedm projektů poskytujících především seniorům nejrůznější způsoby péče. Charita je schopna zajistit péči o seniory od prvního kontaktu, přes pečovatelskou službu, až po Dům klidného stáří sv. Anny v Sousedovicíc, který je vyvrcholením našich zkušeností v péči o seniory. Tento domov je zařízením rodinného typu s nepřetržitou láskyplnou sociální i ošetřovatelskou péčí a s velkým množstvím nabízených aktivit.