Za zmínku stojí příběh z pátku 25. června. Dopoledne dostal dispečink krátce po sobě dvě hlášení o velkých ptácích, kteří se podle oznamovatelů chovali netečně a apaticky. „Jeden se usídlil v Jeronýmově ulici a druhého objevili ve Školní ulici. Laickým okem strážníci odhadli, že se jedná o dravce, pravděpodobně o sokoly,“ řekla tisková mluvčí městské policie Jaroslava Krejčová.

Majestátní opeřenci se naštěstí nechali chytit a svezli se s hlídkou do Záchranné stanice živočichů v Makově u Čížové.

Shodila je bouřka

Sokoli.Sokoli.Zdroj: Libor ŠejnaVe stanici konstatovali, že jde o velmi vzácné sokoly stěhovavé. Šéf záchranné stanice Libor Šejna byl ihned v obraze. „Dvě mláďata kriticky ohrožených sokolů stěhovavých spadla při bouřce z hnízda na komíně strakonické teplárny. Je to vůbec poprvé, kdy zde v hnízdní budce tito dravci zahnízdili. Městští strážníci pak mladé sokoly přivezli do naší záchranné stanice. Po kontrole zdravotního stavu a nakrmení bylo rozhodnuto vynést mláďata zpět na komín. Za pomoci kolegy Davida Melichara z ČSOP Plzeňsko a Karla Makoně z DESOP Plzeň se sokoli vrátili na ochoz komína. Třetí mládě spolu s rodiči vše sledovalo s vyššího ochozu,“ uvedl Libor Šejna.

Za tuto záchrannou akci si všichni zúčastnění jistě zaslouží palec nahoru.

Tulačka a frajer

Dalším zvířátkem, kterému se podařilo zpestřit úřední záznamy městské policie, byla 15. června před půlnocí fretka. Strážníci pro tulačku jeli na Sídliště 1. máje. Byla přítulná, ochotně vlezla do přepravky a na služebně strávila noc. Skrze sociální sítě se podařilo najít majitelku. Elvisovi, jak se fretka jmenuje, se u strážníků dostalo nadstandardní péče, než si pro něj panička přišla.

- Největším frajerem a vítězem červnového zvířecího žebříčku ovšem bezesporu je zlatý retrívr, kterého v městském lese rovněž 15. června potkala žena, k níž se přidal. Když se prý přiblížili k budově státní policie v Plánkově ulici, pes svůj doprovod opustil a tryskem zamířil rovnou na policejní stanici. Důstojným krokem, aby udělal dojem hodného pejska, prošel chodbami, pozdravil se s kdekým v kancelářích, nechal se pohostit a když pro něj přijeli strážníci, vesele zavrtěl ocáskem, neb je zná. A tak tento útěkář neputoval do útulku, ale hlídka ho odvezla domů k paničce.

Jaroslava Krejčová, MP Strakonice