Zkušební provoz má zajistit lepší propojení Strakonic a Horažďovic předměstí. Od 21. do 30. března mezi nimi pojedou další čtyři vlaky. Konkrétně jde o ty, co budou v pracovních dnech vyjíždět ze Strakonic 
v 8.32 a v 16.24 hodin, opačně z Horažďovic předměstí v 7.09 a 15.51 hodin. Polepšit si mohou obce, kde vlak nyní takřka nestaví. Pokud ovšem nezůstane jen u zkoušky.

Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové je cílem ověřit, zda o tyto vlaky, které požadovaly obce i cestující,  bude skutečně zájem.  „V kladném případě by mohly být zavedeny v pracovních dnech od připravované změny jízdního řádu 10. června,“ uvedla.

Na trati Strakonice – Horažďovice předměstí se nacházejí stanice Pracejovice, Katovice, Dolní Poříčí a Střelské Hoštice. Kromě ranních spojů ze Strakonic v 5.51 hodin a z Horažďovic předměstí ve 4.38 hodin tam ale jiný ze spojů na Plzeň, respektive na České Budějovice nestaví. Projede jich tudy přitom v každém směru ve dvouhodinových intervalech za den dalších sedm.

Nejvíc navýšení spojů nejspíš pocítí Pracejovice. Oproti dalším jmenovaným místům tam zajíždí  denně jen několik autobusových spojů. Podle starosty Pracejovic Jaroslava Kuberny předloni dráhy některé spoje zrušily. „Proti tomu jsme se hned ohradili. Lidem scházel zejména ten, kterým se mohli ráno dostat do Strakonic k lékaři. Vznik nových spojů, byť jen na zkoušku, určitě vítají. Zbývá si jen přát, aby byly využité a dráhy je  zavedly nastálo,“ dodal.

V březnu  se zkušební provoz uskuteční na jihu Čech celkem na třech tratích. Kromě spojnice Strakonice – Horažďovice předměstí jsou to České Budějovice – Vyšší Brod klášter a České Budějovice – Dívčice.

Některé nové vlaky jen prodlouží svou trasu

Zkušební spoje v úseku Horažďovice předměstí – Strakonice budou v pracovní dny od 21. do 30. března zajišťovány různými způsoby.
Ve směru  do  Strakonic s odjezdy z Horažďovic předměstí v 7.09 hodin (jede ze Sušice) a 15.51 hodin (jede jako spěšný vlak z Plzně) a příjezdy do Strakonic v 7.28 hodin a 16.10 hodin. „Spoje zajistí jednotka Regionova,“ uvedla tisková mluvčí Českých drah  Radka Pistoriusová.

V opačném směru jsou odjezdy ze Strakonic v 8.32 hodin a  16.24 hodin  (pokračuje jako spěšný vlak do Plzně) a příjezdy do Horažďovic předměstí v 8.51 hodin a 16.42 hodin. „Na tomto spoji pojede klasická souprava,“ dodala Radka Pistoriusová.
U ranních spojů v obou směrech bude v Pracejovicích a Dolním Poříčí vlak zastavovat jen na znamení nebo požádání.

V uvedených  vlacích  budou platit běžné tarify a slevy Českých drah. Jízdní řády budou k dispozici  na vývěskách ve všech dotčených stanicích a zastávkách, v pokladnách  a infocentrech ČD, na obecních úřadech, či na internetových stránkách www.jikord.cz.⋌(jš)