Do více než tří set kanalizačních šachet a na další vytipovaná místa bude položeno takřka 300 kilogramů nástrah. „Celkově se deratizace týká 150 kilometrů kanalizační sítě,“ vyčíslila mluvčí vodohospodářské společnosti Čevak Jitka Kramářová.

I když směs granulí by neměla ohrozit domácí ani hospodářská zvířata, protože nástrahy se neumisťují na volně přístupných místech, určité nebezpečí podle strakonického veterináře Marka Vondřičky existuje. „Granule rozkládají červenou krevní řadu. Pokud by je například sežral pes, může uhynout do dvou týdnů,“ říká veterinář. Účinky se projevují malátností zvířete, bolestmi břicha nebo krvavým průjmem. Majitel psa může pomoci sám tím, že u zvířete vyvolá zvracení (například peroxidem vodíku, který psovi nalije do tlamy) nebo okamžitou návštěvou veterináře.

Potkan
Ilustrační fotoZdroj: Archiv DeníkuPotkani jsou pro člověka nebezpeční v tom, že přenáší několik nemocí, jako jsou žloutenka, leptospiróza, salmonelóza, myší tyfus, tuberkulóza, krysí skvrnivka či tularemie.

Samice potkana se může během období plodnosti, které trvá okolo 6 hodin, spářit až s 500 samci – a takové období má za rok zhruba 15krát. Podle odborníků tak může samice potkana přivést za 1 rok až 2000 mláďat, což znamená, že se množí neskutečnou rychlostí.

Jsou to inteligentní hlodavci a i proto je hubení potkanů velmi složité. Jsou odolní a dokážou například přežít pád z výšky 15 metrů nebo 3 dny v kuse šlapat vodu. Jen tak je otrávit není vůbec nic snadného. Často si lidé myslí, že stačí položit jed na potkany, ale ti pokud naleznou potravu, kterou ještě neznají, vyšlou průzkumníka, který ji nejdříve ochutná, pokud se mu nic nestane, pustí se do potravy i zbytek potkaní rodiny.V opačném případě vám na špek neskočí.

U obce Modlešovice došlo k vážné dopravní nehodě.
OBRAZEM: Vážná nehoda u Modlešovic, zasahoval vrtulník