VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Do zelí k svatomartinské huse dejte jablko i rozinky

České Budějovice – Dokonalé svatomartinské posvícení se díky několika radám šéfkuchaře restaurace Masné krámy může podařit.

11.11.2017
SDÍLEJ:

Martinská husa v Masných krámech v Českých Budějovicích, na snímcích šéfkuchař Luděk Hauser a Věra Budějcká.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Husa se má prý jeden den před pečením nasolit. Maso zkřehne a tím zkrátíme i dobu pečení. Budeme ji péct pozvolna na 130 stupňů tři hodiny a přelévat výpekem. Ke konci zvedneme teplotu na 180 stupňů a pečeme ještě 40 minut.

Martinská husa v Masných krámech v Českých Budějovicích, na snímcích šéfkuchař Luděk Hauser a Věra Budějcká.„Vytvoří se pěkně křupavá kůže,“ popisuje labužník Luděk Hauser. Směs koření vytvoříme ze soli, celého i drceného kmínu, sladké papriky a šalvěje. „U přípravy červeného zelí zkuste přidat pokrájené jablíčko, 2 dcl červeného vína, špetku mleté skořice, hrst rozinek a část výpeku. Zelí tím získá nevšední chuť i vůni,“ libuje si šéfkuchař. Ideální přílohou k huse jsou prý bramborové placky nazývané lokše nebo knedlíky takzvané drbáky.

Jak na lokše:
Na lokše si připravíme: 400 g vařených brambor, 100 g hladké mouky, jedno vejce, sůl, sádlo a máslo. 
Uvařené brambory nastrouháme, smícháme s moukou, solí a vajíčkem a pečeme na sucho. Nikoli jako tlusté placky, ale jako tenké palačinky. Potřeme směsí rozpuštěného másla, sádla a jsou hotové. Lokše slouží jako příloha ke svatomartinské huse nebo je můžeme podávat i jako slaďoučký dezert. Můžeme je totiž pomazat povidly nebo posypat mákem.

V Hradci se pekly „navšesvatý“ rohlíky

Panel Deníku - Jindřichův Hradec - Sabina Langerová, 65 let, galeristka, Jindřichův HradecJindřichohradecko – Svatomartinskou tabuli s husou a vínem můžete doplnit „navšesvatými“ rohlíky, které se podle historické kuchařky Sabiny Langerové právě na svátek svatého Martina pékávaly v Hradci. Historický recept říká: Z kynutého těsta nakrájíme kousky, ze kterých vytvoříme bochánky a necháme je vykynout. Pak každý rozválíme do kulata, naplníme nádivkou a stočíme do tvaru rohlíku. Necháme je ještě chvíli kynout a potřeme žloutkem. Pečeme do křupava. Ze zbytků těsta je potom možné upéct preclíky, které se mohou posypat ořechy nebo perníkem.

A čím navšesvatý rohlíky naplnit? Recept nabízí dvě varianty nádivky. První z nich je maková: umletý mák svaříme s mlékem, cukrem a skořicí, zahustíme strouhankou nebo nastrouhaným perníkem a dochutíme rumem.

Na druhé nádivce si pochutnají milovníci ořechů: strouhané ořechy navlhčíme v mléce a svaříme, osladíme a zahustíme piškoty, strouhankou nebo strouhaným perníkem. Dochutíme rumem nebo přidáme skořici.

Autor: Anna Zemanová, Adam Hudec

11.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 15 800 Kč Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci ostatní zpracovatelé masa. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15800 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Jedná se o balící práce, KONTAKT: Mykola Kostan, tel.: 608885206, e-mail: mykola.kostan@seznam.cz. Pracoviště: Královský styl s.r.o.- pracoviště vodňany, Radomilická, č.p. 886, 389 01 Vodňany. Informace: Kostan Mykola, +420 608 885 206. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 14 000 Kč Číšníci a servírky číšník/servírka (obsluha kavárny). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Praxe výhodou, Možnost zkráceného úvazku, KONTAKT: telefonicky nebo osobně Šitnerová Denisa, tel.: 777162188. Pracoviště: Martin fried - pracoviště blatná, Na Příkopech, č.p. 183, 388 01 Blatná. Informace: Denisa Šitnerová, +420 777 162 188. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 100 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: POŽADAVKY: potravinářský průkaz, řidičský průkaz sk. "B" - výhodou, Pracovní doba: 5:00-11:00hod., KONTAKT: osobně nebo telefonicky v době od 9:00-16:00 hod., Ing. Zevl Jiří, tel.: 383318326, 776805640, e-mail: zevl@tst.cz, kralikova@tst.cz. Pracoviště: Teplárna strakonice, a.s., Komenského, č.p. 59, 386 01 Strakonice 1. Informace: Jiří Zevl, +420 383 318 326,776 805 640. Výroba - Výroba Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 15 800 Kč Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci ostatní zpracovatelé masa. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15800 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Jedná se o balící práce, KONTAKT: Mykola Kostan, tel.: 608885206, e-mail: mykola.kostan@seznam.cz. Pracoviště: Královský styl s.r.o.- pracoviště vodňany, Radomilická, č.p. 886, 389 01 Vodňany. Informace: Kostan Mykola, +420 608 885 206.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zastávka v Černém Kříži na Prachaticku bojuje o titul Nejkrásnější nádraží.

Dejte hlas Černému Kříži, může získat titul Nejkrásnější nádraží

V zatáčce u železniční vlečky na výpadovce na České Budějovice v Prachaticích nezvládl jízdu v úterý 25. září šofér kamionu s cihlami. Narazil do protijedoucího kamionu se dřevem a po projetí zatáčky se převrátil na bok.
27

Prachatice: V Žernovické ulici havaroval kamion, leží na boku

Na náměstí i v Temelíně Vltava žije

České Budějovice - Show s posláním přinese sedmý ročník audiovizuálního festivalu Vltava žije.

Řádění vichřice na Tachovsku a vstupenky na královský Real: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 24. září 2018.

Hlavní tratě jedou, problémy u Strakonic

Jižní Čechy - Hlavní železniční tratě na jihu Čech jsou jsou v pondělí v provozu. Podle Radky Pistoriusové z tiskového oddělení Správy železniční dopravní cesty je ale na čtyřech tratích provoz omezen.

Rychlost větru byla přes 90 kilometrů v hodině

Strakonicko - I když v nárazech měla rychlost 25 metrů za sekundu (91 kilometrů v hodině) a zůstala tak daleko za orkánem Kyrill, přesto nadělala bouře Fabienne velké škody.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT