VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Do zelí k svatomartinské huse dejte jablko i rozinky

České Budějovice – Dokonalé svatomartinské posvícení se díky několika radám šéfkuchaře restaurace Masné krámy může podařit.

11.11.2017
SDÍLEJ:

Martinská husa v Masných krámech v Českých Budějovicích, na snímcích šéfkuchař Luděk Hauser a Věra Budějcká.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Husa se má prý jeden den před pečením nasolit. Maso zkřehne a tím zkrátíme i dobu pečení. Budeme ji péct pozvolna na 130 stupňů tři hodiny a přelévat výpekem. Ke konci zvedneme teplotu na 180 stupňů a pečeme ještě 40 minut.

Martinská husa v Masných krámech v Českých Budějovicích, na snímcích šéfkuchař Luděk Hauser a Věra Budějcká.„Vytvoří se pěkně křupavá kůže,“ popisuje labužník Luděk Hauser. Směs koření vytvoříme ze soli, celého i drceného kmínu, sladké papriky a šalvěje. „U přípravy červeného zelí zkuste přidat pokrájené jablíčko, 2 dcl červeného vína, špetku mleté skořice, hrst rozinek a část výpeku. Zelí tím získá nevšední chuť i vůni,“ libuje si šéfkuchař. Ideální přílohou k huse jsou prý bramborové placky nazývané lokše nebo knedlíky takzvané drbáky.

Jak na lokše:
Na lokše si připravíme: 400 g vařených brambor, 100 g hladké mouky, jedno vejce, sůl, sádlo a máslo. 
Uvařené brambory nastrouháme, smícháme s moukou, solí a vajíčkem a pečeme na sucho. Nikoli jako tlusté placky, ale jako tenké palačinky. Potřeme směsí rozpuštěného másla, sádla a jsou hotové. Lokše slouží jako příloha ke svatomartinské huse nebo je můžeme podávat i jako slaďoučký dezert. Můžeme je totiž pomazat povidly nebo posypat mákem.

V Hradci se pekly „navšesvatý“ rohlíky

Panel Deníku - Jindřichův Hradec - Sabina Langerová, 65 let, galeristka, Jindřichův HradecJindřichohradecko – Svatomartinskou tabuli s husou a vínem můžete doplnit „navšesvatými“ rohlíky, které se podle historické kuchařky Sabiny Langerové právě na svátek svatého Martina pékávaly v Hradci. Historický recept říká: Z kynutého těsta nakrájíme kousky, ze kterých vytvoříme bochánky a necháme je vykynout. Pak každý rozválíme do kulata, naplníme nádivkou a stočíme do tvaru rohlíku. Necháme je ještě chvíli kynout a potřeme žloutkem. Pečeme do křupava. Ze zbytků těsta je potom možné upéct preclíky, které se mohou posypat ořechy nebo perníkem.

A čím navšesvatý rohlíky naplnit? Recept nabízí dvě varianty nádivky. První z nich je maková: umletý mák svaříme s mlékem, cukrem a skořicí, zahustíme strouhankou nebo nastrouhaným perníkem a dochutíme rumem.

Na druhé nádivce si pochutnají milovníci ořechů: strouhané ořechy navlhčíme v mléce a svaříme, osladíme a zahustíme piškoty, strouhankou nebo strouhaným perníkem. Dochutíme rumem nebo přidáme skořici.

Autor: Anna Zemanová, Adam Hudec

11.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 24 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků skladník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Noční provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Skladník v mrazírenském skladu. Příprava zboží k rozvozu, zaskladňování. , Požadujeme pracovitost, svědomitost, spolehlivost., Výhodou zájemci s vodňan a blízkého okolí, VÝHODY: stravenky, KONTAKT: Vojtková Monika, tel.: 777770771, e-mail: obchod@schmidt-vodnany.cz. Pracoviště: Ondrej schmidt - provozovna: mrazírny, Tyršova, č.p. 1235, 389 01 Vodňany. Informace: Monika Vojtková, +420 777 770 771.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží prodavač/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Přijmeme prodavačku na hlavní pracovní poměr s tříměsíční zkušební dobou., Nevyučené v oboru zaučíme, přátelský kolektiv, Nástup možný ihned, POŽADAVKY: zdravotní průkaz pro práci v potravinářství, samostatnost, spolehlivost, příjemné vystupování., Náplň práce: příprava zboží k prodeji, nabídka a prodej zboží, obsluha zákazníků, spolupráce s vedením prodejny, Zaměstnanecké výhody: stravenky, bonusy. Pracoviště: Zeman maso-uzeniny, a.s. - provozovna blatná, tř. J. P. Koubka, č.p. 12, 388 01 Blatná. Informace: Martin Karásek, +420 724 578 621.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 26 000 Kč

Učitelé na 1. stupni základních škol učitel/ka 1.stupně. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky na kvalifikaci dle zákona 563/2004 sb., ve znění pozdějších předpisů, KONTAKT: Mgr. Kolesová, tel.: 739 054 044, e-mail: reditel@flc.strakonice.eu - telefonicky od 25.6.2018 kdykoliv, popř. 739054048 Mgr. Caisová bez omezení. Pracoviště: Základní škola f. l. čelakovského, strakonice, jezerní 1280, Jezerní, č.p. 1280, 386 01 Strakonice 1. Informace: Kolesová, +420 739 054 044.

Výroba - Výroba Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 15 800 Kč

Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci ostatní zpracovatelé masa. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15800 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Jedná se o balící práce, KONTAKT: Mykola Kostan, tel.: 608885206. Pracoviště: Královský styl s.r.o.- pracoviště vodňany, Radomilická, č.p. 886, 389 01 Vodňany. Informace: Kostan Mykola, +420 608 885 206.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jen jen za první polovinu letošního roku se akcí pořádajících Fakultou rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity při MEVPIS ve Vodňanech zúčastnilo téměř osm tisíc lidí.

Semináře na fakultě pokračují

Ilustrační foto

Astronomické léto začne až tropicky

Sloni na špacíru, jak se chová jídlo a hvězdný Ringo Starr: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 20. června 2018.

EXKLUZIVNĚ: Budova rozhlasu patří do kulturní mapy Jihočeského kraje

České Budějovice – Už tři roky je programovým vedoucím Českého rozhlasu České Budějovice Petr Meškán.

Krimi zprávy ze Strakonicka

Strakonicko - Z policejní svodky.

OBRAZEM: Nejmenší fotbalisté si turnaj parádně užili

Strakonice - Hřiště na Sídlišti bylo o víkendu dějištěm v pořadí již 16. ročníku fotbalového turnaje mladších a starších přípravek.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT