VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Do zelí k svatomartinské huse dejte jablko i rozinky

České Budějovice – Dokonalé svatomartinské posvícení se díky několika radám šéfkuchaře restaurace Masné krámy může podařit.

11.11.2017
SDÍLEJ:

Martinská husa v Masných krámech v Českých Budějovicích, na snímcích šéfkuchař Luděk Hauser a Věra Budějcká.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Husa se má prý jeden den před pečením nasolit. Maso zkřehne a tím zkrátíme i dobu pečení. Budeme ji péct pozvolna na 130 stupňů tři hodiny a přelévat výpekem. Ke konci zvedneme teplotu na 180 stupňů a pečeme ještě 40 minut.

Martinská husa v Masných krámech v Českých Budějovicích, na snímcích šéfkuchař Luděk Hauser a Věra Budějcká.„Vytvoří se pěkně křupavá kůže,“ popisuje labužník Luděk Hauser. Směs koření vytvoříme ze soli, celého i drceného kmínu, sladké papriky a šalvěje. „U přípravy červeného zelí zkuste přidat pokrájené jablíčko, 2 dcl červeného vína, špetku mleté skořice, hrst rozinek a část výpeku. Zelí tím získá nevšední chuť i vůni,“ libuje si šéfkuchař. Ideální přílohou k huse jsou prý bramborové placky nazývané lokše nebo knedlíky takzvané drbáky.

Jak na lokše:
Na lokše si připravíme: 400 g vařených brambor, 100 g hladké mouky, jedno vejce, sůl, sádlo a máslo. 
Uvařené brambory nastrouháme, smícháme s moukou, solí a vajíčkem a pečeme na sucho. Nikoli jako tlusté placky, ale jako tenké palačinky. Potřeme směsí rozpuštěného másla, sádla a jsou hotové. Lokše slouží jako příloha ke svatomartinské huse nebo je můžeme podávat i jako slaďoučký dezert. Můžeme je totiž pomazat povidly nebo posypat mákem.

V Hradci se pekly „navšesvatý“ rohlíky

Panel Deníku - Jindřichův Hradec - Sabina Langerová, 65 let, galeristka, Jindřichův HradecJindřichohradecko – Svatomartinskou tabuli s husou a vínem můžete doplnit „navšesvatými“ rohlíky, které se podle historické kuchařky Sabiny Langerové právě na svátek svatého Martina pékávaly v Hradci. Historický recept říká: Z kynutého těsta nakrájíme kousky, ze kterých vytvoříme bochánky a necháme je vykynout. Pak každý rozválíme do kulata, naplníme nádivkou a stočíme do tvaru rohlíku. Necháme je ještě chvíli kynout a potřeme žloutkem. Pečeme do křupava. Ze zbytků těsta je potom možné upéct preclíky, které se mohou posypat ořechy nebo perníkem.

A čím navšesvatý rohlíky naplnit? Recept nabízí dvě varianty nádivky. První z nich je maková: umletý mák svaříme s mlékem, cukrem a skořicí, zahustíme strouhankou nebo nastrouhaným perníkem a dochutíme rumem.

Na druhé nádivce si pochutnají milovníci ořechů: strouhané ořechy navlhčíme v mléce a svaříme, osladíme a zahustíme piškoty, strouhankou nebo strouhaným perníkem. Dochutíme rumem nebo přidáme skořici.

Autor: Anna Zemanová, Adam Hudec

11.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vpředu strakonická Alena Jeništová nastřílela 28 bodů, trutnovská Maisha Bethelová dala 21 bodů.

U19 Chance se zlepšuje. Pocítil to Trutnov

Ilustrační foto

Horská služba zachránila běžkaře, pomoc volal přes aplikaci Záchranka

Vysvědčení bylo nejen pro žáky, ale i pro kantory

Strakonice - Povinná školní docházka byla v našich zemích v tehdejší monarchii zavedena za vlády Marie Terezie, tedy v roce 1774. Jakým prošla pro nás dnešní vysvědčení vývojem za posledních více jak 200 let, ukazuje výstava, která byla zahájena 12. února ve Strakonicích.

Další medaile! Bronz pro Erbanovou, vybojovala ho ve sprintu na 500 metrů

Na nejkratší rychlobruslařské trati, sprintu na 500 metrů, vybojovala česká jezdkyně Karolína Erbanová bronzovou medaili! Lepší byla pouze zlatá Japonka Nao Kodairaová a stříbrná Korejka I Sang-Hwa.

Výhra ve skupině! Češi si poradili i se Švýcary

/FOTOGALERIE/ Ani ve třetím olympijském zápase nenašli hokejisté České republiky přemožitele a po úspěších nad Koreou a Kanadou v neděli ráno našeho času porazili Švýcarsko 4:1. Tím si zajistili vítězství ve skupině a přímý postup do čtvrtfinále.

Nový hlubocký kastelán se na zámku i ženil

Hluboká nad Vltavou - Zámek Hluboká nad Vltavou má od začátku roku nového kastelána.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT