Poplujete na vyhlídkové lodi Sv. Rozálie, která se bude křtít a žehnat v sobotu před 16. h. Plavidlo je podle provozovatele lodi a majitele hausbotové kavárny Vlnna Jiřího Borovky pojmenováno po jedné z ochránkyň města.

Diváky a zároveň výletníky čeká příjemná atmosféra, na lodi totiž budou hřát kamínka, lidé dostanou punč a rybí polévku. Loď popluje kolem soutoku Vltavy a Malše a zakotví na pěti zastaveních, na nichž diváci z lodi budou sledovat kostýmované herce. „Bude se naučně vyprávět o narození Ježíše Krista, tradičních Vánocích a křesťanství,“ přibližuje Jiří Borovka. On sám se jako kapitán chopí kormidla oblečený v námořnickém, s 12 pasažéry ještě popluje na lodi vypravěč v kostýmu. Projížďka trvá čtyřicet minut.

Scénky přichystala Marešova divadelní společnost. Podle jejího vedoucího Miroslava Mareše zahraje 15 herců. Hru režírovala Jaroslava Malinová. Po zakotvení u břehu lidi čekají scény zvěstování Panně Marii, setkání s Josefem, setkání s pastýři či návštěva Heroda. Nakonec využijí ponton pro scénu v Betlémě. „Pro herce je to náročné, někteří se přesouvají, hrají ve více obrazech,“ říká Miroslav Mareš a dodává: „A pak v hábitech a suknicích musí na ponton.“ Alespoň jim prý bude teplo.

Scénky budou osvětleny ohni a pochodněmi, které umocní atmosféru. „Historická část města je odtud úplně jiná,“ myslí si Miroslav Mareš. Podle organizátora Jiřího Borovky Plavba do Betléma přinese zase jiný druh vánočních akcí, než jsou Budějčáci zvyklí.

Pro zájem se možná budou plavby opakovat i 15. prosince.

Vyplouvá se

Sobota 7. prosince od 17, 18, 19 a 20 h od kavárny Vlnna

Neděle 8. prosince od 17, 18, 20 h od kavárny Vlnna