Na čtyři sta padesát buků vysázeli v sobotu dobrovolníci v lese nedaleko Starých Hodějovic u Českých Budějovic. Společně akci připravili organizátoři Budějovického Majálesu a Lesů České republiky.

V květnu při hlavním majálesovém týdnu si bylo možné koupit sazenici pro majá les. Zájemci mohli také uvést, jestli přijdou sami sázet, nebo to přenechají někomu jinému.

První dobrovolníci dorazili do lesa hned na ohlášený začátek v 11 hodin. Tým majálesu připravil i občerstvení a lesníci vyznačili na rozlehlé pasece červeně i místa, kde se později buky ocitly v zemi. Podle Tadeáše Duška, studenta Českoanglického gymnázia a člena vedení majálesu bylo předem domluveno na třicet sázejících z řad pořadatelů majálesu a ohlásilo se i několik desítek dalších dobrovolníků z řad květnových kupců i jiných příznivců lesa.

V sobotu 23. října proběhlo v Pullman City v Egingu am See v okrese Pasov německé mistrovství vousů a "olympiáda" otevřená i jiným národům.
Od sousedů: U hranic zmizel muž, vousáči měli mistrovství

„Je to skoro povinnost, líbí se mi ta myšlenka,“ naznačila, že přišla zcela dobrovolně, Lucie Kohoutová, studentka Gymnázia Jírovcova a zároveň další členka vedení majálesu. Doplnila, že se sázením má zkušenost už z lesa, který patří rodině u Pacova. „Máme super počasí, super občerstvení, budeme prodávat plátěné tašky, co nám zbyly z jara,“ naznačila ještě Lucie Kohoutová, jak pohodová atmosféra vládla mezi účastníky.

Klára Pešlová, také z majálesového týmu, pak vysvětlila, že sázení bylo inspirováno snahou přijít jako každý rok s něčím novým. A odloučení slova les z názvu oblíbené studentské budějovické akce letos nasměrovalo mladé lidi k činu, který prospěje planetě.

Podle Kamila Bjačka, ekonomického náměstka oblastního ředitelství Lesů České republiky byla vybrána jedna z ploch, kde se stejně mělo sázet. Na pasece už se přirozeně z náletu uchytily třeba jedle a s buky by měly vytvořit smíšený les.

Chelčické tradiční Slavnosti plodů se konaly 23. října 2021 u kostela sv. Martina. Hlavním mottem akce je prezentace lokálních produktů.
Chelčické Slavnosti plodů nabídly dobroty, muziku i soutěž kuchařů

Lesníci zprostředkovali sazenice a proškolili také všechny účastníky. Postarali se i o potřebné nářadí.

Hlavní náplní akce bylo sázení stromů, ale nechyběl další doprovodný program, jak upozornila za studenty Bianka Machová. K vidění byla výstava o Budějovickém Majálesu na velkoplošných tabulích se stručnou procházkou historii celého festivalu a zájemci si také mohli třeba vyzkoušet jízdu na koni.