Lidové rčení varuje, že prší–li dnešní den, následuje dalších 40 dní deštivých. Meteorologové ale říkají, že to tentokrát nehrozí.

Většina dalších červnových pranostik mluví o srážkách: Netřeba v červnu o déšť prositi, přijde, jak začneme kositi; Červen mokrý a studený, bývají žně vždy zkaženy; V červnu deštivo a chladno způsobí rok neúrodný snadno.

Od počasí v tomto měsíci naši předkové rovněž odvozovali, jaká bude úroda: V červnu se ukáže, co nám dá Pán Bůh na daře; Červnové večerní hřmění, ryb a raků nadělení; V červnu rolník ví, jaké asi bude posvícení, zda bohaté či chudé.

Přírodní zákonitosti už nejsou, co bývaly a „moderní doba“ na pranostiky nedá. Počasí si lidé poslechnou v televizi nebo najdou na internetu a o úrodu se nebojí. V supermaketech určitě zboží bude.

Víte, kdo je Medard?

Markéta Hübnerová, Strakonice: Na Medarda by podle pranostiky mělo pršet a jestli, tak i dalších čtyřicet dní. Trochu tomu věřím, ale většinou se to nevyplní.

Karel Slanec, Strakonice: Ano, ten bude osmého. Medardovo kápě, čtyřicet dní kape. Jsem skeptik a je to jen milá pověra, ale splnit se taky může.

Bohumil Krob, Strakonice: Pokud na Medarda zaprší, čeká nás déšť dalších čtyřicet dní. Pranostikám ale nevěřím, pověr se neděsím. Bude pěkně!

Libuše Švecová, Pracejovice:Pověstná Medardova kápě, kdy poté čtyřicet dní kape. Připomene mi vodu. Pranostiky nepodceňuji, často jsou trefné.