Rada města již podruhé řešila podobnou stížnost, která se týká především hlučných akrobatických letounů. Stěžovatelům vadilo nejen mistrovství, ale dráždí je i tréninky těchto speciálů.

Jak přiblížila mluvčí radnice, hluk podle stížnosti má negativní dopady nejen na obyvatele místních částí Děbolín, Matná, Buk, okrajových částí města, ale i na turistický ruch. „Stěžovatelé mimo jiného požadovali, aby se mohli účastnit schvalování programu aeroklubu. Přímá účast však není možná, své požadavky mohou tlumočit prostřednictvím pověřeného radního,“ řekla.

STÍŽNOSTI PŘIBÝVAJÍ

Dle jejích slov stížností přibývá nejen na letecké, ale i kulturní a automobilové podniky. „Město se nechce k situaci stavět lhostejně, ale rada města již v červnu schválila plán akcí pro letošní rok za dodržení platných předpisů včetně bezpečnostních, protipožárních a hygienických opatření,“ uvedla.

Letecký den v srpnu 2019 v areálu Aeroklubu Jindřichův Hradec.
Hluk z jindřichohradeckého letiště dráždí nejbližší sousedy

Problematiku už projednal s jednatelem letiště i starosta Jan Mlčák. „Budeme i nadále jednat, co se týče budoucích, zejména leteckých akcí, aby byly případně letové hodiny a dny upraveny. Chceme se vydat cestou dohody, hledání kompromisu a narovnání vztahu,“ zmínil s tím, že na druhou stranu je letiště hojně navštěvováno a má i kladné ohlasy.