Vznikající dálnici D3 u Českých Budějovic by neměl současný nouzový stav ovlivnit. Stavba pokračuje i přes to, že v České republice platí kvůli koronaviru různá omezení.

Podle Jana Studeckého, tiskového mluvčího Ředitelství silnic a dálnic České republiky (ŘSD) všechny firmy na obchvatu dál pracují. Mluvčí ŘSD nečeká ani ohrožení financí. „Když stavby připravujeme, peníze na ně máme v rozpočtu,“ říká Jan Studecký a dodává, že naopak informace jsou takové, že by se měly státní investice letos navyšovat. Jan Studecký ale upozornil, že nemůže nikdo dopředu předvídat, jestli se ještě neprojeví nějaké komplikace.

Rekonstrukce kruhového objezdu v Litvínovicích
Kruháč u Litvínovic projedete rychleji, Okružní si počká

Dál běží i přípravy pokračování dálnice na trase k rakouským hranicím na Českokrumlovsku.

Investiční akce dál připravuje i Správa a údržba silnic Jihočeského kraje (SÚS). Ředitel (SÚS) Jan Štícha říká, že nouzový stav a opatření vlády jako takové primárně na investice vliv nemají. „Ale aktuální situace se samozřejmě promítnout může,“ připouští Jan Štícha.

Motocentrum bratrů Bratránkových u dálnice D3 poblíž Tábora.
Vyvlastnění pro D3 u krajského úřadu neprošlo

„V obecné rovině – stavby připravujeme, výběrová řízení relativně bezproblémově běží, vlastní realizace jsou závislé nejen na koronaviru, ale i disponibilních finančních prostředcích,“ říká Jan Štícha. „Čekáme, zda v rámci podpory hospodářství se i v této nejisté době najdou prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury tak, jak bylo běžné v posledních letech. Se stavbami z vlastních prostředků zatím počítáme,“ doplnil Jan Štícha a jmenoval například plánované rekonstrukce mostů v Trhových Svinech. Dále pak kruhové křižovatky v Hluboké nad Vltavou nebo Slavonicích či silnici u Dřemlinského rybníka na Vodňansku.

V Českých Budějovicích se například pro Jihočeský kraj v současnosti opravuje za 23 milionů korun most přes Dobrovodskou stoku v Nádražní ulici. Hotovo má být podle krajského radního Jiřího Švece koncem srpna. Řidiči zde ale musejí pravděpodobně do 26. dubna počítat s úplnou uzavírkou mostu a objížďkou přes Pražskou třídu, Okružní ulici a ulici Generála Píky.

Podívejte se: