Třicet milionů korun, tolik má stát Otavská cyklistická cesta – páteřní cyklostezka Strakonice. Tento projekt zahrnuje výstavbu nové cyklostezky vedené podél řeky Otavy a Volyňky. Trasa cyklostezky je plánovaná převážně v prostoru realizovaných protipovodňových opatření, tedy na hrázkách, u ochranných zdí, v rámci dalších úprav břehů či bermě, čili na ploše hned vedle říčního toku.

Podle Jaroslava Bašty z odboru rozvoje radnice bude určená nejen pro cyklisty, ale také pro návštěvníky města či dokonce pro maminky s kočárky a podobně. „Nejdůležitější ale bude, že se tak dostaneme z jednoho konce města na druhý bez toho, abychom se dotkli jakékoliv automobilové dopravy," vysvětlil.

Cyklostezka o celkové délce 2858 metrů bude široká na většině míst tři metry. Bude mít zpevněný povrch z asfaltobetonu a částečně z betonové dlažby. Součástí stavby má být i veřejné osvětlení cyklostezky, dopravní značení a podobně.

Nyní bude radnice s projektem usilovat o dotaci v Regionálním operačním programu. V případě úspěchu by podíl města činil 4,6 milionu korun. Předpokládaný termín budování je přitom od října příštího roku až do konce roku 2014. Zmiňovaná protipovodňová opatření přitom mají být hotová do konce letošního roku.

Trasa

Cyklostezka povede od lávky na Barvínkově po hrázi až k teplárně, kde bude sjezd pod železniční most dolů k řece a podél teplárenské zdi při řece pod most Jana Palacha a dále po bermě (terasa podél břehu řeky) až k mostu v ulici Ellerova. Za ním bude pokračovat na hráz a tato „horní" cesta bude pokračovat za plavecký stadion až k mostu na Písecké, kde opět bude sjezd dolů na bermu řeky a tudy dále k Blatenskému mostu. Další zamýšlená trasa pro kolaře má v budoucnu vést i po levém břehu Otavy mezi mosty Jana Palacha a ulici Ellerova. Odtud by měli cyklisté pokračovat směrem k sídlišti 1. máje a dál na Řepici.

Co si o páteřní cyklostezce myslíte vy? Bude podle vás mít smysl? Hlasujte. Přidat můžete také svůj komentář nebo napsat na e-mail jana.stroblova @denik.cz