„Loni jsme se do těchto čísel dostali o dva týdny dříve,“ srovnává ředitelka a přiznává, že jakékoliv předpovědi dalšího vývoje jsou v tuto chvíli nejisté. „Nedokážu odhadnout, jak vysoko se dostaneme. Protože žádné razantní zásahy do průběhu epidemie ve smyslu mimořádných opatření jsme nezaznamenali, předpokládáme, že ta čísla by mohla jít ještě výše,“ obává se Kvetoslava Kotrbová.

Očkovat a testovat

Jak poznamenala, hlavní zbraní proti pandemii je očkování a testování zejména školáků. „Ve školách vidíme velký potenciál šíření. Děti spolu sedí ve třídě několik hodin a jsou v úzkém kontaktu. Navíc teď na podzim se příliš nevětrá. Za nás by se mělo pokračovat v pravidelném testování dětí každé pondělí. Díky testům včas vychytáme skryté pozitivní děti,“ zdůrazňuje šéfka jihočeské hygieny.   

Očkovací centrum Nemocnice České Budějovice obnoví ve čtvrtek 18. listopadu provoz v pavilonu T1 výstaviště. „Během prvních čtyř dnů nabídneme dostatek termínů pro registrované zájemce o očkování, ať už jde o první, či posilovací dávky,“ řekl generální ředitel nemocnice Michal Šnorek.

Skupina ČEZ představila novinku, virtuální prohlídku Jaderné elektrárny Temelín teď může zažít každý návštěvník.
Nahlédnout lze k reaktoru i do chladících věží. Na Temelíně mají kouzelné brýle

K pondělnímu ránu bylo v jihočeských nemocnicích hospitalizováno 267 pacientů s covid-19. Potvrdil to místopředseda společnosti Jihočeské nemocnice a ředitel nemocnice v Prachaticích Michal Čarvaš. Nejvíc pacientů je v Českých Budějovicích. „Z toho důvodu českobudějovická nemocnice omezila v příštích dvou týdnech plánovanou operativu na pětasedmdesát procent,“ uvedl. Upřesnil, že právě v těchto dvou týdnech nebudou čísla pozitivně testovaných klesat. Z týdne na týden stoupl počet lidí s vážným průběhem covid-19 na téměř dvojnásobek. Ještě minulý týden na ARO nebo JIP bylo 25 pacientů, v pondělí ráno se jejich počet zvýšil na 41. „Nemyslím si ale, že to bude takový extrém jako při minulé vlně pandemie,“ dodal Michal Čarvaš.

Českobudějovická nemocnice má momentálně k dispozici pět covidových stanic. Po dvou jsou pak v Prachaticích a Českém Krumlově, kde covidová lůžka vznikají nejen na internách, ale také v léčebně dlouhodobě nemocných.

Testování úředníků

Českobudějovický magistrát zahájil v pondělí ve všech budovách testování zaměstnanců. „Epidemická situace vyžaduje návrat k opětovnému testování, které se týká pěti set lidí na magistrátu a více než stovky u městské policie. Důvodem je samozřejmě bezpečnost, a to nejen úředníků, ale i těch, kteří na úřad přicházejí. Antigenní testy budeme nakupovat i pro městskou policii a testování budeme, pokud se situace nezmění, nebo nedojde k jinému nařízení, provádět pravidelně každý týden,“ uvedl primátor Jiří Svoboda s tím, že město bude také pokračovat v odborné plošné dezinfekci veřejně přístupných prostor ve všech budovách. „Dezinfikovat se opět budou výtahy, podlahy, stěny chodeb, dveře, madla schodišť, kliky u dveří i okénka na přepážkových pultech, židle a stoly na chodbách, tedy místa, kterých se dotýká hodně lidí,“ říká primátor . Zároveň vyzývá občany, kteří potřebují něco vyřídit, aby respektovali úřední dny, a to pondělí a středu od 8 do 17 h a pátek od 8 do 11.30 h. „Pokud to není nezbytně nutné, doporučuji využívat prostředků dálkového přístupu, jako jsou datová schránka, e-mail nebo telefonické projednání,“ dodává primátor.

Velkokapacitní očkovací centrum OČKO v Budějovicích.
OČKO na Výstavišti spustí opět provoz 18. listopadu

Nízká proočkovanost

V Rakousku je nejhorší epidemická situace v Horních Rakousích, které sousedí s Jihočeským krajem. Přesto je proočkovanost obyvatel příhraničí pořád velmi nízká. Lockdown pro neočkované v Rakousku na obyvatele v oblastech u hranic na české straně zřejmě výrazný vliv mít nebude, nicméně vedení českokrumlovské nemocnice má určité obavy, že se znovu zvýší tlak na testování proti covidu. „Uvidíme, jak se k tomu pendleři postaví, protože spousta z nich se ještě nedala očkovat,“ zamýšlí se ředitel nemocnice Vojtěch Remeň. „Navíc se vláda chystá zrušit antigenní testování. Připravujeme se proto na to, že v případě potřeby budeme muset navýšit kapacity. Ale jasné je, že ani pak nebudeme moci uspokojit všechny zájemce v tom čase, ve kterém budou test potřebovat.“