Přestože na konci loňského roku vypršela lhůta platnosti povolení k průzkumům těchto lokalit, zřejmě budou i nadále pokračovat.

Čihadlo
Čihadlo je jedna z vytipovaných lokalit, kde by mohlo vzniknout hlubinné úložiště radioaktivního odpadu. Zasahuje do území obcí Deštná, Lodhéřov, Pluhův Žďár a Světce. Průzkumné území pro úložiště se zde rozkládá na ploše přibližně 26 kilometrů čtverečních.

Podle starosty Pluhova Žďáru a zároveň mluvčího Platformy proti hlubinnému úložišti Petra Nohavy zrušil ministr životního prostředí Richard Brabec dřívější rozhodnutí svého ministerstva s tím, že se má opět rozhodovat o prodloužení doby platnosti průzkumných území, ačkoliv jejich platnost skončila na konci roku 2016.

„To je v naprostém rozporu se zákonem. Jde o další z chaotických kroků státní správy v přípravě této strategické a citlivé stavby za více než sto miliard korun. Ministr se tímto krokem pokouší velmi nešťastně napravit předchozí nedbalost úředníků Správy úložišť radioaktivních odpadů, kteří nestihli provést průzkumy v původně plánovaném termínu, ani včas zajistit prodloužení platnosti rozhodnutí, které průzkumy umožňují,“ vypověděl.

Debata o hlubinném úložišti.
Stát musel dát ruce pryč od Magdaleny i Čihadla

Průzkumná území:
Lokality, které opět patří mezi průzkumná území pro geologické práce pro vyhledávání hlubinného úložiště jaderného odpadu:
- Březový potok (blízko Horažďovic)
- Čertovka (u Lubence)
- Čihadlo (u Lodhéřova na Jindřichohradecku)
- Magdaléna (u Jistebnice na Táborsku)

Tisková mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková vysvětlila, že ministerstvo na začátku roku 2017 nevyhovělo žádosti Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) o prodloužení průzkumů v jednotlivých lokalitách, která ale byla podaná před uplynutím lhůty platnosti povolení a současně koncem roku 2016. Důvodem bylo, že s koncem roku 2016 uplynula doba platnosti povolení. SÚRAO ale podalo na rozhodnutí ministerstva rozklad.

„Vzhledem k tomu, že geologický zákon obecně umožňuje prodloužení žádosti o stanovení průzkumného území a současně nijak nestanovuje lhůtu, kdy má žadatel, v tomto případě Súrao, podat žádost o prodloužení a do kdy musí ministerstvo rozhodnout, což v jiných zákonech tyto lhůty jsou, rozkladová komise ministrovi doporučila, aby se o žádosti o prodloužení neinvazivních průzkumů na ministerstvu rozhodovalo znovu, protože předtím byla žádost zamítnuta právě a pouze z důvodu uplynutí doby platnosti původní žádosti,“ objasnila.

V Deštné pracovníci Správy úložišť radioaktivních odpadů seznamovali obyvatele kolem lokality Čihadlo s metodami průzkumných prací.
Radioaktivní částice nesmějí z úložiště migrovat na povrch


V současné době tak bylo podle informací Petry Roubíčkové rozhodnutí ministra vydáno pro čtyři lokality v Čechách.

„O lokalitách moravských ještě nebylo rozhodnuto, neboť účastníci řízení požádali o prodloužení lhůty vyjádření se k rozkladu,“ dodala.

Na podnět Platformy proti hlubinnému úložišti provedlo v červnu ministerstvo životního prostředí kontrolu činnosti SÚRAO, která měla vyjasnit správnost jejího postupu.

Pochodu proti zamýšlenému vybudování úložiště radioaktivního odpadu v Deštné.
OBRAZEM: Proti úložišti lidé pochodovali i navzdory dešti

„Do této doby není výsledek znám, ministr Brabec neodpověděl ani na otevřený dopis Platformy z 16. října, urgující tuto záležitost,“ říká Petr Nohava a upozorňuje i na to, že městský soud v Praze dodnes nerozhodl o žalobách 18 obcí a 6 spolků, které napadly nezákonnost vlastního stanovení průzkumných území v roce 2015. Podle Petra Nohavy jsou ale obce i spolky sdružené v Platformě proti hlubinnému úložišti přesto připraveny v i v případě prodloužení platnosti povolení k průzkumům použít všechny dostupné právní prostředky k obraně zájmů svých obyvatel. „Je to jen další políček obcím. A jeho vzkaz je zřejmý – žádná pravidla neplatí. Stát ztrácí poslední zbytky důvěryhodnost a celý proces začíná připomínat frašku,“ míní.

Pavel Doucha, partner advokátní kanceláře Doucha Šikola advokáti s.r.o., doplnil: „Postup ministerstva se z právního hlediska těžko chápe. Stejně jako nelze oživovat mrtvoly, nelze prodlužovat rozhodnutí, jejichž platnost vypršela.“

V roce 2016 se lidé z Lodhéřova vypravili na protestní pochod proti úložišti na Čertův kámen..
Úložiště nechceme, trvají na svém obce z Čihadla