Protože nemohl cestovat ven, nemohl závodit v západních zemích, a přesto byl šestý na mistrovství světa. Dojel druhý, třetí na závodech v Brně. Bylo to o to cennější, že to bylo s českou motorkou,“ říká o svém otci, Bohumilu Stašovi, jeho syn Bohumil Staša ml. Stalo se tak ve středu při předání Ceny starosty města Bohumilu Stašovi in memoriam.

Dny NATO v Ostravě se strakonickými vojáky.
Strakoničtí vojáci se opět prezentovali na Dnech NATO v Mošnově

Jak by tento závodník, symbol motocyklového sportu a především patriot města ,tuto cenu vnímal? Pokračuje Bohumil Staša ml. „On si na takové akce, jako předávání cen, nepotrpěl. Ale určitě by ho naplnilo to, že si na něj někdo z tohohle města vzpomněl. Protože nikdy ho nikdo neoslovil, spíše to vypadalo, jako kdyby neexistoval. Až vy s panem starostou jste první lidé, které napadlo, že pro město něco znamenal. On nebyl takový, že by si ceny vystavoval, ale spíše je to morální věc, že si vůbec někdo z tohohle města na něj vzpomněl,“ řekl při vzpomínání.

O výjimečných schopnostech Bohumila Staši svědčí i skutečnost, že se ho snažila přetáhnout konkurence. Do týmu ho chtěla konkurenční JAWA, v Jugoslávii firma Tomos. On ale zůstal věrný značce ČZ. Kdyby v době, kdy nesměl cestovat do zahraničí a jezdit v západních zemích emigroval, jistě by našel uplatnění. „Byl obrovský talent. Myslím si, že by to dotáhl třeba na továrního jezdce Yamahy,“ dodal Bohumil Staša ml.

Kruhová křižovatka v ulici Radomyšlská ve Strakonicích představuje jihoamerickou prérii. Její dominantou je vrak amerického osobního vozu ze sedmdesátých let zaparkovaný na okraji písečné duny.
Od prérie po Skandinávii aneb Strakonické kruháče v novém

Cena starosty města je novinka, se kterou přišlo nové vedení po volbách 2014. „Chceme připomínat výjimečné občany města. O to více mne mrzí, že jsme nestihli cenu panu Bohumilu Stašovi předat včas,“ řekl starosta Břetislav Hrdlička.

A kde cena skončí? Určitě u motorek Bohumila Staši v domácí síni slávy v dílně, kde mají Stašovi místo na motorky a poháry, které Bohumil Staša nasbíral za svůj život.

Ilustrační snímek
Děti mají v mateřince ve Volyni víc místa ke hře a nové sociály

Bohumil Staša

- Narodil se 29. dubna 1944 v Malenovicích (část Zlína).Byl československý motocyklový závodník. K tomuto sportu ho přivedl otec Vincenc Staša.

- Bohumil Staša začal závodit v roce 1961, po vojně se v roce 1964 stal továrním jezdcem ČZ Strakonice. Na MS silničních motocyklů startoval v letech 1965 až 1973, jeho nejlepším umístěním bylo 8. místo celkového pořadí v kubatuře do 350 cm³ (1968 a 1969).

- Zemřel 21. května 2019 ve Strakonicích.

S přispěním PR MěÚ Strakonice Markéty Bučokové