Vesnicí roku se pro rok 2019 staly v jižních Čechách Čejetice na Strakonicku. Včera to bylo zpečetěno a potvrzeno předáním Zlaté stuhy a putovního žezla pro vesnici roku. Slavnostní předávání cen a stuh všem letošním úspěšným soutěžícím se konalo v letním areálu v Čejeticích.

Modrou stuhu za společenský život si odvezly Doudleby z Českobudějovicka. „Bylo důležité ukázat nejen co máme v obci krásného, ale jací lidé za tím stojí. Soutěže jsme se účastnili už jednou, a to přesně před dvaceti lety. A přesně před dvaceti lety získaly Doudleby také Modrou stuhu za společenský život,“ řekla místo-starostka Doudleb Mirka Caplová. Bílá stuha za činnost mládeže patří obci Dubné také z Českobudějovicka a Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí převzala Radomyšl na Strakonicku. Oranžovou stuhou za spolupráci obce a zemědělského subjektu si odvezl Boršov nad Vltavou z Českobudějovicka.

Největší sláva patří ale obci Čejetice, která se k jihočeskému vítězství propracovávala roky. „Byla to pětiletá cesta na vrchol. Začínali jsme v roce 2015, kdy jsme byli nováčci a získali jsme hned Modrou stuhu za společenský život. Následovala Bílá stuha za činnost mládeže a v dalším roce Stuha oranžová za spolupráci obce se zemědělskými subjekty, kterou jsme obhájili i celorepublikově. V loňském roce jsme byli v krajské soutěži druzí. A těmito pomalými a pozvolnými kroky jsme vystoupali až nahoru. Vzdát jsme to nikdy nechtěli, stmeluje nás to,“ řekla po převzetí Zlaté stuhy rozesmátá starostka Čejetic Ivana Zelenková.