Ornitologové v pátek kroužkovali čapí mláďata v Radomyšli, Přešťovicích, Štěkni, Drahonicích a Cehnicích. Kroužkování ptáků je už téměř čtyřicet let jedinou zjišťovací metodou o životě ptačí populace, jejího stáří, tazích, zimovištích a rozptylech mláďat. K tomu slouží čáp jako modelový ptačí druh.

V ČR je evidováno na 1200 hnízd, z toho na Strakonicku 21. Obsazených jich bývá tak polovina. Podle počtu mláďat, kterých bývá od dvou do pěti se zdá, že čápů v regionu mírně přibývá. V roce 2004 vyvedli čápi 22 a loni 25 mladých.

Mírná zima a teplé a časné jaro zkřížily ornitologům plány. „První přílet byl zaevidován už 9. března v Blatné na lihovarském komínu. To mělo za následek, že ze čtyř mláďat, které jsme měli kroužkovat, zůstalo v hnízdě jen jediné. Tři už mezitím vylétly,“ informoval za Českou ornitologickou společnost v Praze Stanislav Chvapil. Jeden z „blatenských“ čápů přezimoval „doma“, a tak je záhadou, jak se nyní zachovají jeho potomci, zda odletí, nebo zůstanou.

Jediným přirozeným nepřítelem čápa bílého a černého, kteří patří mezi ohrožené a silně ohrožené druhy, je orel mořský. Ten se ale u nás téměř nevyskytuje. „Vyšplhat do hnízda v Bratronicích se sice pokoušela kuna, ale čáp ji zahnal. U mláďat dochází k časté úmrtnosti, ať už vlivem povětrnostních podmínek, nebo různých dalších nástrah jako jsou nebezpečné předměty v hnízdě, pád a podobně,“ dodal Chvapil.