„Je hezké že tady čápi jsou. O přestávkách je můžeme pozorovat. Myslíme si, že budou mít letos mladé, ale my máme prázdniny, tak to asi neuvidíme,“ zajímají se žáci o osudy opeřenců.

Zařídit obydlí pro čápa není podle ředitelky školy Zuzany Drančákové jednoduchá věc. „Museli jsme nejdříve hnízdo zaregistrovat,“ uvedla. Konkrétně u Skupiny pro výzkum brodivých ptáků ČR a SR při České a Slovenské ornitologické společnosti. Čápi, na komíně kotelny ze začátku jen sedávali a trvale hnízdil na kulturním domě. Letos na jaře ale jeden z ptáků zahynul. „Od té doby jsme pozorovali, že byl čáp na našem hnízdě častěji až tam uhnízdil a přivedl si i partnerku nebo partnera,“ říká Drančáková.

Podle Libora Šejny ze záchranné stanice Makov je toto chování běžné. „Mohou hnízda střídat. Domníváme se, že je to kvůli predátorům,“ vysvětluje. Nebo má předchozí hnízdo spojené se špatnou zkušeností.

Žáci ze Základní školy v Cehnicích už vědí, jak správně připravit hnízdo pro čápa:

- Důležitá je pevná podložka, nejlépe železná, která musí unést hnízdo i po několika letech soustavného přistavování dospělými čápy

- Připravit základ hnízda pro lepší přilákání čápů

- Dalším bodem je výroba základu hnízda (navzájem propletené pruty a větvě, vkládají se i vyschlé drny)

- Umístit hnízdo do výšky, pozor na dráty elektrického vedení, antény a hromosvody, které by čápům mohly překážet v letu.