Náklady na ni se vyšplhaly na necelých 54 milionů korun. Proměnou prošel především rajský dvůr ve středu klášterního areálu na táborském náměstí Mikuláše z Husi.

Jejím předmětem byla komplexní obnova pláště budovy, oken a krovů. Kromě toho se klášter dočkal i nové střechy.

Díky rekonstrukci byla také nově umístěna některá pracoviště. „Jedná se především o odbornou knihovnu,“ uvedl ředitel Husitského muzea Jakub Smrčka.

Dvůr byl během 19. století, kdy klášter sloužil jako věznice, poznamenán necitlivou úpravou. Oblouky ambitu, který se dnes opět otevírá do dvora, stavitelé tehdy zazdili.

„Místo nich zde zůstala jen zamřížovaná okna, jak se tehdy na správnou věznici patřilo,“ upřesnil ředitel muzea. To dnes v areálu kláštera sídlí.

Husitské muzeum představilo zrekonstruovaný areál bývalého augustiniánského kláštera na náměstí Mikuláše z Husi v Táboře.Zdroj: Deník/ Jiří Dintar

Z doby, kdy klášter sloužil jako věznice, se ve dvou celách našly drobné nápisy a obrázky z druhé poloviny 19. století, které tu po sobě zanechali vězni. „Kde to šlo, tam jsme zápisky a také malůvku vězně s koulí na noze zachovali,“ sdělil.

Návštěvníci se nyní mohou těšit na revitalizovaný rajský dvůr a nově zpřístupněný ambit s galerií. Ta bude určena pro výstavy výtvarného umění. Součástí slavnostního otevření je vernisáž výstavy Karla Valtera.

„Výstava připomene jeho sto desáté výročí narození. Není však pouhou reflexí tohoto jubilea. Symbolicky se totiž vrací k Valterově účasti na protinacistickém odboji a jeho několikaměsíčnímu pobytu ve zdejším vězení, než byl odvlečen do koncentračního tábora,“ představila první výstavu galerie kurátorka Lenka Zajícová.

Zájemci budou moci navštěvovat rajský dvůr ve středu areálu. Muzeum v něm plánuje jednou za měsíc pořádat koncerty a další akce.