Psal se rok 1989, když vodňanští radní vyhlásili konkurz na správce nově postaveného areálu Blanice ve Vodňanech. Do výběrového řízení se tehdy přihlásil i Jiří Král. A vyhrál. Veškerý svůj volný čas věnoval Blanici celé čtyři roky. „Na Vánoce roku 1993 jsem dostal pod stromeček přání od rodiny, jestli bych toho nenechal. Dal jsem přednost rodině, správcovství předal a vrátil se zpátky učení," vzpomíná Jiří Král, původním povoláním učitel.

Jako sportovce ho ale správcování na Blanici bavilo. „Pořádali jsme různé sportovní akce a utkání," říká. Mekkou sportovců ze širokého okolí se ale areál stal až poději. „Původně byla Blanice ubytovnou. Ve Vodňanech totiž byla tou dobou nouze o ubytovací prostory. Všechno ostatní přišlo postupně," popisuje.

Ubytovací zařízení Blanice postavili místní lidé jako akci Z. „Bylo to šité horkou jehlou. Už za mého správcování se objevovaly praskliny ve zdi," podotkl.

Blanici teď čeká první rozsáhlejší rekonstrukce v její historii.

Nová Blanice: Ubytování, sport, relax

Tak to je on. Nový sportovní areál Blanice, který nahradí ten dvacet let starý, v havarijním stavu. Vodňanští se ho mají dočkat ještě letos. Strakonickému deníku to potvrdil místostarosta Vodňan Karel Burda. „Rekonstrukce by měla začít koncem léta. A protože jde zatím vše podle plánů, měli bychom ji stihnout ještě letos," konstatoval.

Na opravu chátrajícího sportoviště radní v rozpočtu na letošní rok vyčlenili částku 9,7 milionu korun. Jedná se tak o nejrozsáhlejší investici do areálu za celou jeho existenci.

Právě omezený rozpočet donutil architekty zamyslet se nad způsobem zateplení budovy. Vítězný návrh pražského studia edit! přišel s poměrně unikátním návrhem. „Z finančních důvodů není možné řešit samostatně zateplování fasád a jejich dodatečné obkládaní, neboť to vytváří vícenáklady. Navrženo je proto zateplení objektu fasádními deskami, které dále nepotřebují být a nebudou povrchově upraveny," vysvětlují autoři návrhu. „Moc takových fasád nestojí," dodává architekt Juraj Calaj.

Sportovní areál Blanice byl zkolaudován v roce 1989. Po proměně nabídne ucelený prostor pro ubytování, sport a rekreaci. Z aktivit nabídne například dětské hřiště, venkovní posilovnu nebo hřiště na petanque.

Nepouštěli jsme se do žádných exhibic

Vítězný návrh na rekonstrukci areálu Blanice zpracovalo studio edit! Jeden ze čtyř jeho autorů, Juraj Calaj, dílo přiblížil. „Snažili jsme se poctivě navrhnout provoz domu," říká.

Jste pražské studio. Proč jste se vrhli právě na Blanici?
Město Vodňany v posledních letech vyvíjí sympatické aktivity v oblasti architektury, veřejného prostoru a krajiny. Ve Vodňanech se také pořádala architektonická dílna re:Vodňany 2010. Zkrátka to vypadá, že tam mají skutečně zájem o rozvoj města a my jsme se chtěli přidat.

Bude areál Blanice po rekonstrukci něčím unikátní?
Nadále bude sloužit stejnému účelu, nabídne ale lepší servis pro návštěvníky, především dostupné ubytování na úrovni.

Váš vizuál byl spontánním nápadem, nebo jste se někde inspirovali?
Současná budova má komplikovaný tvar, který jsme se snažili zjednodušit. Zároveň jsme chtěli, aby dům měl výraz, proto jsme navrhli netradiční fasádu z desek z dřevité vlny, tzv. heraklitu. Řešení jsme hledali poměrně dlouho.

Jak dlouho jste na návrhu pracovali?
S přestávkami dva měsíce. Máme v ateliéru velikou nástěnku, kam si věšíme projekty, na kterých pracujeme a průběžně o nich přemýšlíme a diskutujeme. Produkční fáze trvala zhruba deset dní.

Podařilo se vám nepřekročit rozpočet. Na kolik vás při tvoření omezoval?
Finanční limit samozřejmě návrh ovlivnil zásadním způsobem. Nepouštěli jsme se do žádných tvarových exhibic. Snažili se poctivě navrhnout provoz domu a přijít s atraktivním vzhledem, což se, doufám, povedlo.

Je v projektu něco, co byste s odstupem času vymysleli jinak?
Nic v projektu bychom neměnili. V další fázi ale dojde k jednání s budoucími uživateli objektu a jednotlivé provozy v rámci objektu se ještě můžou změnit.

Bude se reálná stavba od projektu lišit?
Uvidíme, kam nás pustí rozpočet. Velkým tématem je použitý fasádní obklad. Jelikož mnoho takových fasád nestojí, budeme ji muset v podstatě vyvinout a otestovat v reálném provozu. Ze zkušeností víme, že postupným dopracováním projektu v dalších fázích budova získává na detailech, proto věříme, že objekt bude ve skutečnosti ještě lepší.