„Mbunda, ne bunda. Mbunda Afrika znamená Bubny z Afriky," upozornil roztomilou češtinou frontman kapely Mulenda Mabuaka Sonny, který pochází z Demokratické republiky Kongo a v současné době žije v Praze.

Hudebníci během zhruba dvouhodinového vystoupení seznámili diváky s africkou kulturou a tradicemi. S pomocí svých přátel názorně předvedl, jaký je rozdíl mezi pojetím hudby v Evropě a v Africe a co nás naopak spojuje.

Kapelu do Volyně přivedla učitelka Romana Šafránková, která akci u příležitosti Světového dne výživy připravuje. „Nebylo to jednoduché. Snažím se každý rok vymýšlet něco nového. Na skupinu Mbunda Afrika jsem narazila na internetu. A podařilo se," uvedla pedagožka, která se před lety spolu se svými studenty zasadila o to, že se Střední škola a Jazyková škola Volyně stala první fair tradovou školou v republice. „Téma férového obchodu si vybrali studenti sami, když jsme se začali věnovat více globálním problémům," připomněla.
Dnes škola připravuje každoročně na tři sta férových snídaní pro celé město, které má též titul férové.

Fair trade je organizované sociální hnutí a tržní přístup, který usiluje o pomoc producentům v zemích třetího světa a propagaci udržitelnosti.

Zakoupením produktu označeného jako fair trade podpoříte daného pěstitele, který dostane většinu tržby. Historie fair trade začíná po druhé světové válce.

- Světový den výživy vznikl dříve, a to roku 1979, poprvé byl však slaven jednou za dva roky.
- V tento den si připomínáme stálý problém nedostatku potravy v některých rozvojových zemích, kde často na hlad a podvýživu umírají zejména děti, a s tím spojený další problém, který je opačný a týká se vyspělé části světa – obezitu, přejídání se a nezdravá strava, kterou trpí jak dospělí a samozřejmě i jejich děti, neboť stravování je základní potřebou a dítě nejčastěji získává návyky od svých rodičů.