Letošní akce se bude konat 9. a 10. července, podle posledních ročníků se očekává až 15 000 návštěvníků. Bude pro ně vyhrazeno několik parkovišť, ale kdo přijede autobusovou linkou nebo vlakem dostane slevu na vstupném 20 procent. Ke koupi budou i sazenice borůvek.

Borůvkobraní zajišťuje město s pomocí více než stovky dobrovolníků. Někteří se podílejí přímo na organizaci, jiní třeba na stáncích spolků prodávají nejrůznější výrobky a vylepšují tím spolkové pokladny. V zahradě, kde se Borůvkobraní koná, musí mít každý stánek nějakým způsobem borůvky připomenuté. Nejsnazší to mají ti, kteří prodávají borůvkové likéry nebo víno nebo například buchty a koláče. Ale borůvky jsou i vytištěné na textilu, vyšité na skoro uměleckých kouscích domácích doplňků či kuchyňských pomůcek nebo si je můžete odnést i jako sazenice. "Objednáváme osm set sazenic kanadských borůvek. Vždy jsme je prodali," říká Magdalena Hluštíková, když se ohlíží za minulými roky. A doplňuje, že pokud se něco neprodá přímo při Borůvkobraní, je to k mání v infocentru během turistické sezony.

Sleva za autobus

Letošní akce se bude konat 9. a 10. července, podle posledních ročníků se očekává až 15 000 návštěvníků. Bude pro ně vyhrazeno několik parkovišť, ale kdo přijede autobusovou linkou nebo vlakem dostane slevu na vstupném 20%. Program je podle Magdaleny Hluštíkové znám přibližně v únoru, v březnu. Pak se řeší smlouvy s účinkujícími, propagace a podobně.

Také se domlouvá, kdo a jak ze spolků a dobrovolníků přispěje ke slavnostem borůvek, Přispěje mateřská školka i škola. "Zapojují se i přátelé města," zdůrazňuje Magdalena Hluštíková s tím, že mnozí jen něco vyrobí nebo upečou a na spolkových stáncích se to pak prodá. A nejde jen o obyvatele Borovan, ale také o obyvatele osad, které patří pod město. Pravidlem je poradenství ohledně pěstování borůvek zahradníka Pavla Chloubynebo pohádky v podání loutkářského hasičského souboru Jiskra.

Dřevěný maskot

Chybět letos nebude soutěž jedlíků a umělecký řezbář Martin Míka bude přímo na náměstí tvořit dřevěného kašpárka, který by se měl stát maskotem Borůvkobraní. V kulturním programu vstoupí například dětský folklórní soubor Kyjovánek, Vyslúžilci z Kyjova, z jižních Čech pak folklórní soubor Doudleban nebo dechovka Šumavská osmička.