Střednímu odbornému učilišti ubývají žáci. „S nástupem slabších ročníků se potýká většina škol a pociťujeme ho i my. Oproti minulým létům je pokles zhruba o dvacet žáků. Navíc máme další hendikep v tom, že stejné obory mají učiliště v Písku a ve Strakonicích,“ konstatoval ředitel SOU Václav Kníže.
Z tříletých oborů opravář zemědělských strojů, automechanik, autoelektrikář, elektrikář slaboproud je největší zájem o automechanika, menší už o slaboproudaře. Pavel Veselý z Krejnic se učí na opraváře. „Myslím, že to je perspektivní obor. Zadarmo si tu získáme řidičák, svářečský průkaz a další zaškolení. Co obnáší práce v zemědělství vím od dědy. Ale až skončím, zkusím to na kamionu, abych si nejdřív vydělal nějaké peníze. Co pak, to se uvidí,“ řekl.

Jak zpopularizovat tyto obory? „Například tím, že pořádáme soutěže v jízdě zručnosti traktorů s přívěsem,“ poznamenal jeden z organizátorů včerejšího „traktoristického“ klání Stanislav Janota.

Najdou zdejší absolventi pozdější uplatnění v praxi? „Od některých z nich informace máme a víme, že je o ně v různých podnicích zájem. Ale je to jako všude jinde. Kdo dělat chce, ten se uplatní,“ zmínil ředitel.

Na jízdy zručnosti s traktorem a vlekem se v blatenském SOU ve středu zapsalo 32 soutěžících z 10 středních škol a učilišť. Z ostatních přítomných si trať s 10 „nástrahami“ vyzkoušelo 9 zdatných traktoristů. Mužská část soutěžících odpovídala, že nemá trému. Jedinou dívkou, jejíž otec kdysi na SOU absolvoval, byla Monika Šebková z VOŠ Březnice. „Nebojím se. Doma máme hospodářství se 180 hektary,“ řekla. S časem 3.29 minut a 6 trestnými body nakonec zvítězil Jiří Mácha z VOŠ SZeŠ Tábor.