Strakonicko – Máme za sebou začátek letních prázdnin a historické památky zažívají první návaly turistů. Přinášíme vám malé ohlédnutí za návštěvností památek na Strakonicku v prvním týdnu měsíce července.

Strakonický hrad
Návštěvnost strakonického hradu je průměrná. Podle pracovníka Muzea středního Pootaví Martina Slavíka navštívilo prostory muzea na hradě za první červencový týden 1421 turistů. „Návštěvníky zajímá historie Strakonic. Někteří chodí na prohlídky sami bez průvodce, takže se nedá s určitostí říci, co je jejich hlavním zájmem," uvedl Slavík.
Expozice muzea je umístěna v jedenácti sálech. Největším lákadlem je vyhlídková hradní věž Rumpál. V rámci prohlídky expozice muzea lze na požádání navštívit i hradní černou kuchyni a kapitulní síň s ambitem.

Jaro na mlýně. Zdroj: Deník/Petr škotko

Mlýn Hoslovice
Na mlýně je stále živo. V první týdnu letních prázdnin navštívilo Hoslovice 1319 návštěvníků. Od začátku července chodí podle správce mlýna Jaroslava Janouta velké množství rodin s dětmi, a tak o zábavu není nouze. Největší zájem je v dětských očích o zvířata a dobytek. Dospělí se rádi dozví historii a příběh mlýna.

Zámek Lnáře
Zdejší kastelán Miroslav Uriánek si letošní začátek prázdnin pochvaluje: „Sezona nám začala velmi dobře, až nás to překvapilo. Určitě je větší zájem o prohlídky a vstupy než v loňském roce. Řekl bych, že je to tím, že lidé se bojí cestovat do ciziny a tak objevují krásy naší země. Za první týden se tu prostřídalo přibližně kolem tisícovky lidí. Přesná čísla zatím nevíme. Ale i toto číslo považuji za dobrý výsledek," uvedl Miroslav Uriánek. Zámek nabízí tři prohlídkové okruhy, z toho jeden je po zámecké kapli a parku, zbylé dva provedou návštěvníky zámkem.

Zámek Blatná.Zdroj: DENÍK/Helena Mlíčková

Zámek Blatná
Ani v Blatné není o turisty nouze. Od 1. do 10. července se přijelo na zámek podívat 3049 návštěvníků. Průvodkyně Eva Rážová prozradila: „Nejvíce turisty přitahují noční prohlídky. Další jsou naplánované v termínu 26.a 27. srpna. V prvním týdnu letních prázdnin jsme zde prováděli hodně skupin z dětských táborů, čímž se návštěvní číslo o dost navýšilo," uvedla Eva Rážová. Nejsilnější byly již tradičně volné sváteční dny 5. a 6. července.

Hrad Helfenburk
O hrad se celoročně stará správce Jaroslav Pižl. Podle jeho slov je návštěvnost v letošním roce vyšší než loni. Za první červencový týden se na hradě Helfenburk prostřídalo přibližně 1850 návštěvníků. Velký podíl na tom má pořádání již tradičního zahájení prázdnin rytířskými hrami a hrátkami na den svátku Cyrila a Metoděje. „Pátého července se na hrad dostavilo přibližně pět set platících návštěvníků. Ve skutečnosti jich bylo daleko více, protože u nás děti do šesti let neplatí vstupné," uvedl správce Jaroslav Pižl.

Pokud to tak půjde dál, čeká kulturní památky na Strakonicku velmi úspěšná sezona.