O poplatku za odvoz komunálního odpadu už má jasno i Blatná. V roce 2016 tamní obyvatelé budou platit 480 korun za osobu a rok. To je o rovných šedesát korun více než v roce předešlém. Rozhodli tak zastupitelé na svém prosincovém zasedání.


Více k tomu řekla starostka Blatné Kateřina Malečková. „Čekají nás v tomto roce nákladné investice. Bude to například nový sběrný dvůr 
a podobně," vysvětlila. Dodala, že i při takovém zdražení vybrané peníze zdaleka nepokrývají náklady, a město odpadové hospodářství stále dotuje.


Před Vánocemi o ceně odpadu rozhodovali také ve Strakonicích. O později schváleném návrhu na zastupitelstvu hovořila vedoucí finančního odboru radnice Jitka Šochmanová. „Poplatek je pro rok 2016 stanoven ve výši 510 korun, tedy snížen proti roku předešlému od dvacet korun," uvedla.


Místostarosta Milan Jungvirt se zmínil o tom, že by do budoucna tento poplatek mohl ještě klesnout. „Zkoušíme nový způsob svozu odpadu. Pokud zkouška dopadne pozitivně, budeme se snažit, aby se to co nejdříve projevilo v ceně odpadu," přiblížil.


Ve Vodňanech proti loňsku k žádné změně nedošlo. 
O prosincovém rozhodnutí zastupitelstva informoval starosta Václav Heřman. „Cena je 492 korun, což je stejné jako letos," potvrdil.


Ve Volyni schvalovali cenu za odvoz odpadu už vloni v listopadu. Pro rok 2016 to bude 480 korun na osobu a rok, což je o dvacet korun méně než letos.

Srovnání

Poplatky za odpad v roce 2016 ve čtyřech největších městech okresu (na osobu):
Strakonice - 510 korun
Blatná - 480 korun
Vodňany - 492 korun
Volyně - 480 korun