Zdražení jízdného. I to mohou způsobit současné rekordní ceny benzinu a nafty. Připustil to ředitel ČSAD STTRANS Vladimír Warisch. Firma zajišťuje většinu spojů na  Strakonicku i městskou hromadnou dopravu ve Strakonicích. „Zatím hodnotíme první čtvrtletí, pak budeme jednat o navýšení dotací s krajem i městem,“ naznačil. Pokud by to nedopadlo, museli by zdražovat. V takovém případě by k tomu došlo někdy na přelomu května a června se vznikem nových jízdních řádů.

Martina (45 let) jezdí autobusem tak pětkrát do měsíce, každá jízdenka ji stojí 21 korun. „Pokud dojde ke zdražení, můžu za měsíc zaplatit i 130 korun,“ usoudila podle rostoucích cen benzinu.

Rostoucí ceny pohonných hmot doléhají i na autodopravce Vladimíra Bažatu. „Zdražit nemůžeme, konkurence je veliká. Tak šetříme, kde se dá,“ poznamenal.

Celostátně jsou nejnižší ceny na jihu Čech. Poslední průměry byly na 37,06 korun za litr Naturalu 95 a na 36,08 korun za litr nafty. Tak je to i na Strakonicku. Dlouhodobě nejlevněji lze natankovat ve Kbelnici u Strakonic. V pátek měli Natural 95 za 36,50 korun a naftu za 34,50 korun.  

Podle finančních analytiků se kvůli slabé koruně vůči dolaru dá další růst cen čekat.

Cenové výkyvy

Nejnižší ceny byly koncem roku 2008. Tehdy se na Strakonicku dal  koupit litr Naturalu 95 za 22,50 a nafty za 25,50 koruny.