„Natáčelo se na Boleváku a fičelo to tam, takže to bylo pro otužilce náročné. Scény se musely několikrát opakovat a ve vodě bylo tepleji než na větru,“ shodovali se manželé.

Klasické koupání s partou v přírodě je podle nich mnohem příjemnější. Samozřejmě tím myslí ve studené vodě. Lada se v ní koupe dvanáct let a před osmi lety se k ní přidal i Ladislav.

Jak se může začít s otužováním?
Nejlepší je začínat na konci srpna a na začátku září.
Nikam nespěchat. Napřed jen dvakrát týdně, aby si tělo zvyklo (třeba ve středu a v sobotu, ne oba dny za sebou) a nejlépe s někým zkušenějším. Pak to zkoušet postupně po celou zimu až do jara. „Sprchování studenou vodou nedoporučuji, lépe se to snáší, když jdete s partou kamarádů. Někdy jsem šla i sama, ale nebylo to ono,“ dodala Lada Benešová.

„Dřív jsem dělala závodně akvabely a pak mě přemluvili známí, abych se s nimi šla koupat mimo letní sezonu a zalíbilo se mi to. Jezdíme i na otužilecké závody,“ svěřila se Lada. Připomněla, že ve městech existují kluby otužilců, které závody pořádají, a to na 100, 250, 500 a 750 metrů. „Vždy se začíná první říjnovou neděli na Punkvě v jeskyni v Moravském krasu, protože je tam celoročně teplota vody 9°C a nikde jinde v říjnu tak studená voda není. Pak jezdíme na různá místa – většinou do Prahy a Plzně – až do dubna,“ vysvětlila. Čím je voda studenější, tím dostanou závodníci víc bodů. Je na to ale třeba mít správnou kondičku. Bez ní to nejde.

Otužování doporučuje také lékař milevské zdravotnické záchranné služby Vladimír Dvořák, který ale upozorňuje na to, že by se měli otužovat zdraví lidé, kteří jsou schopní dělat běžné aktivity. „Tělo má obrovskou schopnost se přizpůsobit prostředí, ale musí se začínat se zvykáním na chladno pomalu,“ konstatoval Vladimír Dvořák.

Dodal, že otužování pomáhá lidem lépe odolávat infekcím. Současný skleníkový život zdraví dětí i dospělých neprospívá.