Svůj účel splnil 7. října 2011, kdy v něm zdravotníci našli novorozeného chlapce se všemi potřebnými dokumenty.


Otec těchto zařízení Ludvík Hess v rozhovoru pro Strakonický deník podotkl, že ne vždy se setkal ze strany nemocnice s tak vlídným přístupem. „Strakonice si pamatuji velmi dobře. Už jen pro to úžasně vstřícné jednání a ochotu dotáhnout tuto záležitost do úspěšného konce. Věřte, že ne všude to bylo tak samozřejmé," řekl Ludvík Hess.


V současné době už ale patří strakonické zařízení mezi zastaralé typy a Ludvík Hess podniká kroky k jeho modernizaci. „Babyboxy nové generace jsou na rozdíl od původních nereznoucí, dvoukřídlá dvířka se automaticky otvírají a po vložení děťátka zase automaticky zavírají. Staré mají ruční mechanické ovládání na kliku. Nové mají kromě topení taky klimatizaci," vysvětlil Ludvík Hess.


Strakonický babybox splnil svůj úkol zatím jednou a to v pátek 7. října 2011 před 13. hodinou.Chlapec, kterého matka do strakonického babyboxu uložila, byl šedesátým dítětem odloženým v tomto zařízení v celé republice.


Provoz strakonického babyboxu má na starosti dětské oddělení strakonické nemocnice. Zástupce primáře dětského oddělení Petra Kinkorová popsala funkci celého zařízení. „Ve chvíli kdy někdo schránku otevře odešle zařízení zprávu na vrátnici, nám na dětské oddělení a na ředitelství nemocnice. Během několika minut jsme tedy schopni dítě ze schránky vyzvednout. Běžná kontrola funkčnosti zařízení a dezinfekce babyboxu probíhá jednou týdně," uvedla.


Ne vždy je ale schránka otevřena za účelem jejího využití. „Občas tu máme i plané poplachy. Během letošního roku to bylo myslím dvakrát," dodala Petra Kinkorová.


Zařízení je umístěno na zdi budovy ředitelství u hlavního vjezdu. Údržba stojí řádově několik tisíc korun ročně.