Řidiči omezují jízdy s alkoholem a ubývá i nehod způsobených v opilosti. Vyplývá to ze statistických údajů dopravní policie. Důvodem jsou vysoké postihy.

„Předloni bylo od začátku roku až do druhé dekády května 491 nehod, z toho 32 s alkoholem. Loni ve stejném období 453 a 22 a v letos 398 nehod se 20 případy alkoholu v krvi,“ uvedl za Službu dopravní policie PČR Petr Kukrál.

Dýchnout dávají dopraváci v rámci běžného výkonu dohledu nad silničním provozem. „Čas od času, hlavně o víkendech, se zaměřujeme na příjezdy a odjezdy ze zábav a diskoték,“ poznamenal.

Co na to řidiči? „Za volant sedám přes třicet let, ale ještě jsem ani jednou nedýchala. Pravda je, že se od boďáku bojím o body i o peníze,“ uvedla jedna z řidiček. „Alkohol za volant nepatřil ani před a ani po boďáku. Ale vím, že lidi mají strach. Že si třeba chlapi dávají po obědě jen nealko,“ poznamenal Karel Vlas.

Kontrolu nalévání řidičům provádějí i pořádkové služby. „Stane se, že nás občas někdo upozorní na řidiče konzumenta, ale řekl bych, že to je spíše z obavy, aby nedošlo k neštěstí,“ zmínil se Kukrál. Zároveň upozornil, že opilých řidičů přibývá s letním obdobím. Mezi nimi bývá více mužů, ženy mívají naopak vyšší promile alkoholu.

Za řízení vozidla v opilosti odebírá silniční zákon 7 bodů, pokuta ve správním řízení je v rozpětí 25 až 50 tisíc korun, popřípadě odnětí svobody až do 3 let a až do 2 let zákaz řízení.