Dvakrát hlasoval pro Baracka Obamu. Jenže pak se něco zlomilo. V roce 2016 dal hlas Donaldu Trumpovi, jako většina jeho kolegů. Stejně jako většina dělníků krizemi stíhané průmyslové Pensylvánii. „Vypadá to, jako by demokraté už pro normální lidi nechtěli nic dělat. Tak jsme s manželkou stranu opustili a přidali se k republikánům a bylo,“ popsal pro The New York Times (NYT) čtyři roky staré rozhodnutí Dave Mitchko a vlastně shrnul pocity velké části voličů v tomto státě. Svého rozhodnutí dodnes nelituje, o čemž svědčí i republikánské odznáčky na jeho košili.

Americký prezident Donald Trump a Amy Coneyová Barrettová na balkoně Bílého domu poté, co Senát schválil nomonaci Barrettové do nejvyššího soudu, 26. října 2020
Trumpovo vítězství. Senát potvrdil nominaci Barretové do nejvyššího soudu

Třiapadesátiletý Richard Brown naposledy hlasoval v roce 2008. Barack Obama se mu líbil a jako černocha ho nadchlo, že by USA mohly mít prvního černošského prezidenta. „O čtyři roky později jsem nešel. Ne že by mě Obama zklamal, ale říkal jsem si, že to není nutné,“ vysvětloval Brown, další mnoha z běžných pensylvánských středozápaďanů, pro ABC. V roce 2016 se té taškařice mezi Trumpem a Hillary Clintonovou nechtěl účastnit, ale nyní se i v něm něco zlomilo. Tyto volby jsou pro něj osobní. Za poslední roky řada jeho přátel z továrny zcela změnila způsob, jakým přemýšlí a mluví na veřejnosti. „Nadávají na Obamu, na Facebooku sdílejí šílené lži a rasistická videa,“ popsal změnu Brown. „Ne že by mi Biden nějak seděl, ale Trump mezi nás vnesl spoustu škodlivých a neuctivých věcí,“ doplnil.

Pensylvánie je jedním z tzv. swing states – tedy států, kde není předem jasné, která strana v nich vyhraje. Zároveň vítěz v těchto státech získá poměrně vysoký počet volitelů. Naposledy zde s rozdílem parníku vyhrál Trump. Clintonová zde svoji kampaň absolutně podcenila. Biden se poučil. Podle NYT zde během jediného říjnového týdne vydal 38 různých reklam. Za poslední měsíc vynaložil na reklamu 53 milionů dolarů. Trump podle údajů Advertising Analytics jen 17 milionů, je třeba ale dodat, že poslední týdny tento nepoměr ve prospěch Trumpa výrazně snížily.

Zda to ale bude Bidenovi na Středozápadě stačit, není zcela jasné. Podle posledního průzkumu agentury Ipsos pro Reuters má na Trumpa v Pensylvánii zatím pětiprocentní náskok.

Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden během předvolební debaty v Clevelandu 29. září 2020
Rusko je největší hrozbou, uvedl Biden. Kreml jej obvinil ze šíření nenávisti

Oba kandidáti v posledních dnech své kampaně do tohoto státu opětovně zajeli. Hlavní rozdíl v jejich návštěvě, jak si například všimnul Daily Mail, byl v opatřeních proti covidové pandemii. Zatímco Biden s covidem pracuje jako s nebezpečím, kterému umí zabránit – na jeho shromážděních včetně té v Luzerne County, kde ho mimo jiné přišel podpořit Jon Bon Jovi, má jen omezený počet lidí, všichni mají mít roušky a dodržují rozestupy, tak Trump na preventivní opatření příliš nedbá a ohrožení stále zlehčuje. Podle ABC nechává na lidech, zda si masky nasadí. O Bidenových shromážděních pak hovoří, že by na ně stejně nikdo nepřišel, proto si Biden vymyslel ta bezpečnostní opatření. Biden jeho setkání s voliči pro změnu označuje za superohniska nákazy.