Při minulých přehlídkách na Rudém náměstí se letadla pokoušela rozehnat chemikáliemi mraky a zajistit nad Moskvou krásné počasí. Při té včerejší měly ruské orgány vážnější starosti. A totiž, jak zajistit, aby se v ruské metropoli, kde naplno probíhá epidemie koronaviru, nestala přehlídka masovým přenosem infekce covid-19. Z důvodů zdravotního rizika odvolal svoji cestu do Moskvy i prezident Miloš Zeman. A nejen on.

V odloženém termínu, z tradičního9. května na den, kdy se konala přehlídka na Rudém náměstí v roce 1945, seděla na tribuně jen hrstka státníků – převážně jen z postsovětských republik. S výjimkou Ukrajiny, které Rusko okupuje Krym a vede válku na Donbase.

Z účasti na přehlídce byl navíc vyřazen i prezident Kyrgyzstánu Sooronbaj Žeenbekov. V jeho delegaci se totiž prokázala nákaza koronavirem.

Vojenská přehlídka na Rudém náměstí v Moskvě k 75. výročí vítězství nad nacismem.
FOTO: Tanky, vojáci, stíhačky. Rusko pořádalo přehlídku na počest vítězství

Přehlídky v Moskvě se účastnilo 14 tisíc vojáků, všichni byli údajně testováni. Nechyběly tanky a ukázky nejmodernější vojenské techniky. Putin ve svém projevu připomněl hrdinství Rudé armády. „Není možné si ani představit, co by se stalo se světem, kdyby za jeho záchranu nevystoupila Rudá armáda,“ uvedl Putin, který ale ocenil i západní spojence.

Na rozdíl od Moskvy musely být podobné přehlídky v mnoha ruských městech i včera zrušeny. Opět kvůli nekontrolovatelnému šíření koronaviru.

Hlasování o Putinovi

Přehlídka na Rudém náměstí, provázená výrazným uvolněním protivirových opatření, byla pro ruského prezidenta důležitá z hlediska prestiže, která byla v průběhu koronakrize silně otřesena. Už v pátek přitom začíná týdenní hlasování v referendu o změně ústavy. Ta má umožnit Putinovi zůstat prezidentem Ruska až do roku 2030.