Roman Prymula je celosvětově známý. Slovensko, Rakousko, Německo, Polsko, Velká Británie, USA a řada dalších zemí se díky němu dozvěděla opět o České republice. Jak upozorňuje například britský The Guardian nyní ne v kontextu nejrychleji na světě rostoucích čísel nově nakažených či v podobných parametrech, ale kvůli tomu, že ten, který nastavoval protiepidemická opatření, aby tato čísla snížil, a tím zachránil Čechy před covidem, sám svá pravidla porušil.

Epidemiolog Roman Prymula.
Prymula odstoupit nechce, nic prý neporušil. Faltýnek rezignoval na funkci v ANO

Polský ONET k tomu dodává, že „Prymula mnohokrát vyzýval národ, aby opatření dodržoval.“ Slovenský deník SME pak připomněl jeho známé třívteřinové video s jedinou větou: „Prosím vás všechny, zůstaňte doma!“

Prymulova blamáž

Zahraniční média se v pátek soustředila především na popis Prymulovy blamáže. Saská mutace Süddeutsche zeitung svým čtenářům barvitě přiblížila Prymulův příchod do vyšehradské restaurace za významným politickým hráčem vládního hnutí ANO Jaromírem Faltýnkem.

Polské Wiadomości zase, že z restaurace, která měla být podle Primulových pravidel zavřená, ministr odcházel o půl dvanácté a Faltýnek o půl druhé ráno a že oba byli bez masky na tváři.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula.
Prymula v noci vyšel z restaurace na Vyšehradě. Děkan kapituly o schůzce nevěděl

Prymulovo odstoupení se zdálo všem zahraničním novinářům evidentní. „I premiér Babiš připustil, že neexistuje jiné možné řešení, než aby abdikoval,“ napsal v brzkém pátečním odpoledni britský The Daily Mail. V tu samou dobu ale Independent upozorňoval své čtenáře, že český ministr zdravotnictví všechny svá obvinění odmítl s tím, že on žádná opatření neporušil.