Americký generál Kenneth McKenzie dnes útok označil za chybu a přiznal, že při něm přišlo o život deset civilistů a mezi nimi sedm dětí. Podle jeho doznání nebyl zabit žádný člen Islámského státu.

Bojovníci Tálibánu doprovázejí pochod žen podporujících vládu Tálibánu
Afghánistánu hrozí obří potravinová krize. Země čelí kolapsu, varoval Guterres

"Ten útok byla tragická chyba a já se upřímně omlouvám," řekl před novináři McKenzie. Je podle něj také velmi nepravděpodobné, že auto nebo mrtví patřili k teroristům z Islámskému státu anebo přímo ohrožovali americké vojáky, kteří v té době ještě byli na kábulském letišti.

Agentura AP napsala, že Pentagon tak ustoupil od své původní obhajoby útoku. Podle ní Američané chtěli zasáhnout auto s lidmi, kteří se chystali zaútočit na letiště, kde vrcholila evakuace cizinců a domácích spojenců zahraničních misí. Jen o několik dní dříve masivní útok, k němuž se právě Islámský stát přihlásil, u letiště zabil nejméně 170 místních lidí a také 13 příslušníků a příslušnic amerických ozbrojených sil.

Zemřelo sedm dětí 

Média začala pochybovat o oficiální verzi už krátce po útoku. Zjistila, že řidič auta byl dlouhodobě zaměstnán u americké humanitární organizace, a zpochybnila i tvrzení, podle nějž v autě bylo množství výbušnin.

McKenzie dnes řekl, že auto bylo zasaženo v "upřímné víře", že představuje hrozbu. "Teď jsem přesvědčený, že při tom útoku bylo tragicky zabito až deset civilistů včetně sedmi dětí," řekl dnes generál.

Zahalené ženy na univerzitě v Kábulu
Vzdělávání na afghánských univerzitách se změní. Vzniknou ženské třídy

USA ukončily stažení z Afghánistánu po dvacetileté přítomnosti v noci na 31. srpna. Od srpna se kontroly nad Afghánistánem ujalo radikální hnutí Tálibán, které zemi vládlo už v letech 1996 až 2001.