„Objel jsem republiku a mluvil díky tomu se spoustou lidí. A vycítil jsem, že jsou hrozně frustrovaní a naštvaní kvůli tomu, že tu neplatí stejná spravedlnost pro každého a měří se dojím metrem. To chci změnit,“ řekl Deníku při představení svého projektu.

S piráty shoda jen v něčem

Staví ho na své minulosti, boji proti zločinu a faktu, že nikdy neuhnul a nešel na ruku politikům. „Chci přesvědčit voliče, že tady můžeme vybudovat spravedlivé Česko. O procentech ve volbách se bavit nechci, budu si vážit každého hlasu,“ uvedl.

Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička a premiér Andrej Babiš
Babiš Hniličku kvůli mejdanu neodvolá. Rozhodnout má další vláda

Na dotaz, zda si dovede představit například spolupráci s Piráty, Deníku sdělil: „Určitě bych se s nimi protnul v protikorupční agendě. Ale jsou i body, kde se zcela lišíme, nikdy třeba nemohu podpořit legalizaci jakýchkoliv drog. Mám jiný přístup k migraci, kde zásadně odmítám kvóty a mám také kritičtější postoj k tomu, jak tuto agendu pojímá Evropská unie.“

Bečvu nechápe

Podle Šlachty policii výrazně poškodily odchody desítek kvalitních lidí. „Ministr vnitra Hamáček se pochlubil, že nyní se přijímá víc policistů než kdykoliv v minulosti. Ale tady přece nejde o počty, ale o zkušenost, znalosti prostředí, týmovou spolupráci,“ míní.

Jak dodal, v protikorupčním tažení a šetření ekonomických kauz se nijak nepokročilo ani za vlády Andreje Babiše. Jako příklad uvádí vyšetřování otravy ryb v řece Bečvě. Policejně šlo prý o triviální případ, takže nechápe několikaměsíční prodlevy.

Aleksi Šedo
Šedo končí jako náměstek ministra. Naše představy se nesetkaly, uvedl Blatný

Tvrdí, že aktuální vývoj v policii, která chystá další reorganizaci Národní centrály proti organizovanému zločinu, mu dodatečně dává za pravdu. Dveřmi práskl právě proto, že nesouhlasil se sloučením dvou klíčových útvarů do této centrály. Nyní má vzniknout Národní kriminální ústředna se speciálními útvary pro boj s terorismem a kyberzločinem.

Šlachta zdůraznil, že za ním nestojí žádní sponzoři, doufá, že na transparentní účet mu budou posílat peníze běžní občané, jimž bude sympatický program Přísahy. Podpisy potřebné k založení strany bude shánět pomocí drive-in stánků.

Exkluzivní rozhovor s Robertem Šlachtou si přečtěte v pátečním tištěném Deníku.