Prymula zdůraznil, že čím později se restriktivní opatření zavedou, tím déle budou muset platit. Společně s omezeními by chtěl představit i plán na delší dobu, který by ukázal, jak se situace může vyvíjet zhruba do Vánoc.

Prymula také neočekává, že by se v rámci opatření proti koronaviru uzavíraly základní školy, pravděpodobný je ale podle něj přechod středních škol na dálkovou výuku.

Žáci s nasazenými rouškami v základní škole Juventa v Milovicích na Nymbursku (na snímku z 1. září 2020)
Analýza: Částečné uzavření škol by reprodukční číslo snížilo jen nepatrně

Plánované omezení volnočasových aktivit ohlásil Prymula tento týden. Dnes uvedl, že by se stanovil maximální možný počet účastníků. „Budeme se pohybovat mezi deseti až dvaceti,“ řekl Prymula v souvislosti s maximálním počtem lidí při shromažďování. 

Mohou však existovat i výjimky. „Budou odlišnosti třeba pro svatby, kde to bude třeba třicet,“ doplnil.

Základní školy se zavírat nebudou

„Pokud to opravdu chceme srazit, tak to musíme udělat,“ řekl na Primě Prymula s tím, že například v obchodech lidé nedodržují dvoumetrové rozestupy. Podle něj opatření mají sloužit ke snížení reprodukčního čísla šíření koronaviru, nyní je mezi 1,26 a 1,29.

Základní školy se nyní podle Prymuly zavírat nebudou, očekává ale přechod středních škol na dálkovou výuku, protože tento vzdělávací stupeň je nyní nejrizikovějším prostředím z hlediska šíření epidemie.

Na vysokých školách by podle Prymuly měla být alespoň měsíc distanční výuka, než se uklidní nynější rychlé šíření epidemie. Výjimka by mohla platit pro studenty v prvních ročnících, kteří jsou na univerzitách noví.

Několik stovek odpůrců vládních opatření proti šíření koronaviru se 27.září 2020 sešlo na pražském Palackého náměstí. Kritizovali zejména premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO).
ON-LINE: Prymula plánuje další opatření. V Praze lidé protestovali

Měli by mít možnost studovat kombinovaně, aby se mohli seznámit s prostředím. Prymula také zmínil, že bude jednat s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) o dočasném zrušení výuky hudební výchovy a tělocviku, při kterých žáci nenosí roušky.

Prymula také uvedl, že je třeba posílit kapacity testování na covid-19. V současnosti se pohybuje kolem 23 tisíc denně, ministr očekává, že v řádu dnů by se mohlo dosáhnout 30 tisíc testů denně. Posílí se také trasování, do kterého se zapojí 660 profesionálních telefonistů z call center.

Kapacita lůžek se naplňuje

Za klíčový problém ministr považuje kapacitu nemocničních lůžek vyčleněných pro pacienty s covidem-19, která se podle něj naplňuje, například v Praze je vyčerpána z 90 procent. Nyní začíná proces restrukturalizace lůžek, což může vést i k odkládání některých operací, uvedl Prymula.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vystoupil 25. září 2020 v Praze na briefingu k vývoji epidemie covidu-19. V pozadí je mapa hodnotící regiony podle rizika nákazy
ČR se na semaforu zabarvila do oranžova. Je třeba ochránit seniory, řekl Prymula

Problém podle něj je i v tom, že některá lůžka pro akutní pacienty jsou obsazena lidmi, kteří akutní péči nepotřebují. "My tady hospitalizujeme spoustu sociálních pacientů, kteří by měli být v úplně jiných zařízeních, ne v zařízeních akutní lůžkové péče. A když to nějaký způsobem kvantifikujeme teď u covidu, tak to je plných 40 procent pacientů," řekl. Podle něj je třeba hledat způsoby, kam tyto pacienty přesunout. Jako možnost zmínil využití prázdných pavilonů v některých nemocnicích, které se rozšířily a nevyužívají všechny své budovy.