On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Počet provedených testů vystoupal k sobotnímu ránu na 36 374. V pátek stoupl počet nakažených o 373 osob, což je zatím největší denní přírůstek. Rekordní byl ovšem i počet provedených testů - za pátek bylo otestováno 5 247 lidí, což je přibližně o 800 více než o den dříve.

Helena Dvořáková
Velká výzva. Karanténa prověří naše vztahy, říká koučka Helena Dvořáková

"Ta situace samozřejmě není úplně nejpříznivější," okomentoval podle serveru iDnes.cz páteční čísla ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. "Máme sice poměrně vysoký nárůst, ale zase se musíme podívat na to, že každý den testujeme stále více a více," dodal s tím, že je pro prodloužení nouzového stavu o třicet dní. Stejný názor v pátek vyjádřil i premiér Andrej Babiš. 

Pozitivní test měl i biskup Herbst

Pozitivní test na koronavirus měl i biskup Karel Herbst, uvedla Česká televize. V domácí karanténě je proto arcibiskup Dominik Duka i další biskupové. Herbst je v nemocnici podle webu České biskupské konference od pátku. Hospitalizován byl v Nemocnici pod Petřínem na jednotce intenzivní péče. Diagnostikován mu měl být plicní nález a problémy se srdcem, uvedl web. 

"V sobotu 28. března bylo u pražského pomocného biskupa Karla Herbsta potvrzeno onemocnění COVID 19. Byl převezen do pražské střešovické nemocnice na jednotku intenzivní péče. Jeho stav je vážný. Modleme se za jeho uzdravení," uvedlo Arcibiskupství pražské.

Lidé v rouškách na procházce v Bělském lese v Ostravě, 28. března 2020
Jarní počasí vylákalo lidi ven, i přes nařízení vlády

Web České biskupské konference dnes uvedl, že Herbst byl v nemocnici hospitalizován v pátek s plicním nálezem a s problémy se srdcem. Herbst, který se narodil v roce 1943, je emeritní pomocný biskup pražský. Na funkci pomocného biskupa na svou vlastní žádost rezignoval v roce 2016. Důvodem byla únava a vysoký věk.

Podle ČT je kvůli pozitivnímu testu Herbsta v domácí karanténě Duka i další pražští biskupové. Podle webu Pražského arcibiskupství Dukovi v pražské arcidiecézi pomáhají kromě Herbsta také biskupové Václav Malý a Zdenek Wasserbauer.

Arcibiskupův mluvčí Romuald Štěpán Rob ČT řekl, že Duka se cítí naprosto zdráv, z preventivních důvodů se však bude držet v ústraní, aby dodržoval hygienická opatření. Bude i nadále pracovat a bude v kontaktu se spolupracovníky, dodal.

Místa pro nakažené seniory

V Česku již dříve zemřelo devět nakažených. Ve většině případů se jednalo o osoby vysokého věku, kterým byly diagnostikovány vážné choroby a jež tak měly výrazně oslabený imunitní systém. Nejmladším ze zemřelých je muž narozený v roce 1975, který byl i vzhledem k pokročilému stádiu rakoviny hospitalizován v nemocnici v Havířově. 

Kvůli narustajícímu počtu nakažených seniorů v domovech důchodců stát pro starší pacienty vyčlení 329 lůžek v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku, v lázních Toušeň a v Těchoníně. Podle šéfa Krizového štábu a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly půjde o místa pro seniory s lehčími příznaky, kteří však budou muset být v karanténě. 

Sobotní odpoledne  v CHKO Moravský kras
Nejen Eva tropí hlouposti. Moravský kras je navzdory karanténě plný lidí

Epidemie koronaviru bude mít dopady i na českou ekonomiku. Ta letos podle odhadů České spořitelny klesne zřejmě o 6,7 procenta v případě, že omezení ekonomiky kvůli opatřením proti šíření koronaviru potrvají většinu druhého čtvrtletí. V případě, že by trvala déle, podle spořitelny by ekonomika letos klesla o 9,9 procenta.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes v České televizi zopakovala, že stát bude hradit jen skutečnou škodu, která lidem vznikne kvůli opatřením proti koronavirové epidemii, nikoli ušlý zisk.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník