Vláda v pátek zpřísnila opatření v souvislosti s epidemií koronaviru. Zavřela se například lyžařská střediska. Stále se ale množí dotazy, jak je to s přístupností venkovních i vnitřních sportovišť?
Podrobnou metodiku řešíme s oběma náměstky ministra zdravotnictví a ředitelkou Úřadu vlády. Chceme přesně definovat pojem veřejnost a na koho se vztahuje omezení na třicet přítomných osob ve vztahu k profesionálním a organizovaným sportovcům.

Předkolo play off hokejové extraligy - 2. zápas: Mountfield Hradec Králové - HC Energie Karlovy Vary, 10. března 2020 v Hradci Králové. Zápas se kvůli přijatým opatřením v boji proti novému typu koronaviru odehrál bez diváků.
Sport v Česku ochromil koronavirus. Extraliga končí, fotbal má nucenou přestávku

Je podle vašeho názoru přípustné, aby si děti šly zakopat nebo zaházet na venkovní hřiště?
Pokud jich bude méně než třicet, tak mohou.

Může se trénovat v tělocvičnách a na stadionech, když se opět dodrží hranice třiceti přítomných osob?
Z našeho výkladu vyplývá, že ano.

Máte představu, jak do ligových soutěží všech úrovní zasáhne pandemie?
Komunikuji s mnoha svazy, v podstatě všechny pozastavily své soutěže, respektují danou situaci, ale nikdo nemá křišťálovou kouli. Uvidíme, jak se bude vyvíjet nákaza, a podle toho se budou řídit i sportovci. Určitě to organizovaný sport zpomalí, což je pochopitelně škoda, protože v Česku měly vrcholit soutěže play-off. Ovšem totéž se stalo v Americe, je třeba to vnímat v celosvětovém kontextu. Na druhou stranu je to i příležitost k většímu pohybu venku, rodiče budou doma s dětmi, mohou si jít společně zaběhat.

Myslíte si, že se uskuteční květnové mistrovství světa v hokeji a červnové, respektive červencové mistrovství Evropy ve fotbale?
Nikdo nemá zkušenost s podobnou pandemií. Chci být optimistou a věřit, že se uskuteční, ale podle toho, jak roste počet nakažených a omezování pohybu osob, tomu nic nenasvědčuje.

Koronavirus v Česku. Odpovědi na nejčastější otázky.
PŘEHLEDNĚ: Otázky a odpovědi ke koronaviru. Co se v Česku smí a co je zakázané

Kdyby se vůbec nekonala, jak dramatický zásah to z finančního hlediska pro tyto sporty bude?
Pro organizátory by to byla rána. Hokejové mistrovství světa by určitě mělo velký dopad na Švýcarsko a IIHF, protože je nasmlouvána spousta věcí včetně vysílacích práv. Mistrovství Evropy ve fotbale je sice rozprostřeno po celé Evropě, ale finanční ztráta by byla obrovská. Je to ale daleko a úvahy o možném zrušení obou událostí jsou naštěstí jen spekulace.

Z Japonska opakovaně zaznělo, že olympijské hry se uskuteční v každém případě. Tam to vidíte nadějněji?
Podle jejich prohlášení ano. Kdyby měla být olympiáda za měsíc, nedovedu si její konání představit. Na přelomu července a srpna snad proběhne.

V tom případě musíte dbát na to, aby olympionici trénovali podle plánu i za daných podmínek.
To právě teď řešíme. Reprezentanti sice nemohou soutěžit, ale pro svou olympijskou přípravu musejí mít perfektní podmínky. O to se snažíme. Největší problém jsou plavci, protože bazény jsou uzavřeny. Naší prioritou je, aby se reprezentace mohla připravovat. Naštěstí resorty obrany a vnitra to pro svoje úvazkové sportovce mají vyřešené, ti mají na sportoviště přístup a mohou trénovat.

Barbora Špotáková se tedy může nerušeně připravovat?
Naštěstí ano. Teď musíme vyřešit hlavně plavce, aby nezůstali nasuchu.

Pavlína Bísková, která pochází z Písku, dnes žije ve střední Itálii.
Buďte rádi, že vám zavírají školy a restaurace, vzkazuje žena žijící v Itálii

Nebudou pozastaveny dotace pro sportovní kluby dětí a mládeže?
To jsme zatím neřešili. Letos je to ještě v gesci ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Za sebe si ale nemyslím, že by to mělo mít na financování nějaký vliv, v poskytování dotací se zohledňuje celoroční sportování.

Co byste doporučil dětem, které teď nechodí do školy a nemohou se účastnit sportovních soutěží?
Hlavně aby nebyly zavřené doma u počítačů. Měly by sednout na kolo a jet se projet, zakopat si na venkovním hřišti, s rodiči chodit do lesa, poznávat své okolí. Ve čtvrtek jsem zrovna byl na přednášce, kde pan doktor doporučoval hodinovou procházku denně. Je to nepříjemná situace, ale neřešme ji sezením doma s hlavou v klíně, jděme ven a posilujme imunitu.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník