Od začátku epidemie byl nový koronavirus v Česku potvrzen u více něž milionu lidí. V současné době se s nákazou potýká asi 94 500 lidí. Počet zemřelých stoupl na 16 826, na středu zatím připadá 68 úmrtí. Při pozdějších aktualizacích se tento údaj většinou zvyšuje. V pondělí i v úterý eviduje ministerstvo kolem 120 zemřelých.

Laboratoře udělaly ve středu přes 57 tisíc PCR a antigenních testů na přítomnost koronaviru, zhruba o 2000 méně než v úterý. Pozitivních bylo 30,47 procenta vzorků, což je nejvyšší podíl od 19. ledna. Údaje ale běžně podléhají zpětným revizím.

Ilustrační foto.
Vteřiny místo minut. Britská mutace děsí české nemocnice

V posledních dnech se nákaza nejvíce šíří na Trutnovsku, Chebsku a Sokolovsku, kde za uplynulých sedm dní bylo zaznamenáno v přepočtu na 100 tisíc obyvatel přes 1000 případů covidu-19. Na Trutnovsku to bylo 1142 případů, na Chebsku 1127 a v okrese Sokolov 1081 nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Od 27. prosince se v Česku proti koronaviru očkuje. Vakcínu zatím dostávají především zdravotníci a senioři nad 80 let. Zdravotníci v Česku ke středečnímu večeru podali 310 340 dávek vakcíny proti covidu a přes 65 900 lidí dostalo obě potřebné dávky. Z toho ve středu bylo doočkováno 9675 lidí. Celkem bylo ve středu podáno 13 400 dávek, zhruba o 300 více než minulou středu.

Nakažených mezi seniory ubývá

Samotný vzestup reprodukčního čísla z úterních 0,99 na středečních 1,03 by index navýšil o tři body. Dva body ale zdravotničtí statistici ubrali za mezitýdenní pokles podílu pacientů s covidem, u kterých byla infekce prokázána až v nemocnici. Stále jich je kolem 48 procent.

Oproti předchozímu dni ve středu stoupl počet lidí, u kterých byl nový koronavirus odhalen v posledních dvou týdnech. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel jich bylo 896, zatímco v úterý 883. Je to poprvé od 16. ledna, kdy se tento ukazatel v mezidenním srovnání zhoršil. Bodovou hodnotu indexu PES to ale neovlivnilo.

Přednostní očkování seniorů provází řada lží a dezinformací, které začaly spojovat dlouhodobé nemoci a neduhy stáří s vakcínou, ilustrační foto
Ve Švédsku zemřelo po vakcinaci 43 lidí, tvrdí český server. A lže

Naopak v poklesu, byť mírném, pokračuje čtvrtý ze sledovaných parametrů. Tím je počet nakažených za posledních 14 dní mezi seniory v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Bodová hodnota systému PES už od půlky ledna nadále odpovídá čtvrtému stupni epidemického rizika. V platnosti jsou ale protiepidemická opatření odpovídající pátému, nejpřísnějšímu stupni. Podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ale už skóre systému PES není pro určování opatření relevantní. Prioritou je podle něj snižování počtu hospitalizovaných s covidem.