Kromě silných bouřek varují meteorologové také před možností záplav. Vysoké riziko panuje podle nového varování meteorologů vydaného krátce před polednem především v Pradubickém, Olomouckém a Jihomoravském kraji a kraji Vysočina. Vysoké riziko přitom ještě v dopoledních hodinách připadalo především na území Slezsku a severovýchodní části Moravy. Právě tam došlo minulý týden k bleskovým povodním, které napáchaly značné škody a vyžádaly si nejméně jeden lidský život. Druhá žena je stále nezvěstná.

V průběhu dnešního dne má podle meteorologů docházet k přeháňkám a bouřkám na celém území ČR. Právě bouřky mohou být na některých místech až extrémně silné. V celém Jihomoravském kraji a kraji Vysočina a v částech Středočeského, Pardubického, Olomouckého a Zlínského kraje vyhlásili meterorologové extrémní stupeň nebezpečí. Naopak na severu, severovýchodě a jihozápadě země varování snížili na nízký stupeň.

Sobotní bouřka v Otrokovicích, 13. 6. 2020. Na Facebooku sdílel Tomáš Brčko Brázdil.
Česko zasáhly bouřky a přívalové deště. V ulicích se tvořily potoky vody

Potíže spojené s nedělními bouřkami hlásí například okres Chrudim v Pardubickém kraji, kde hasiči během pouhých třiceti minut zaznamenali 60 hlášení. Silnice se proměnily v potoky a řeky, voda se valila proudem po lesních a polních cestách. Dramatická byla situace v Hrbokově, kde uvázl člověk v zatopené prádelně - garáži a nemohl se dostat ven.

„Za třicet minut evidujeme 60 událostí. Voda teče lidem do domů, je nutné evakuovat obyvatele Hrbokova a Vápenného Podolu,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková. Evakuována musela být také obec Licomělice a domov pro seniory v Heřmanově Městci, kde došlo k protržení hráze rybníka. Voda tu odnasla i dlážděnou silnici.

Problémy voda způsobila i na dálnici D11, která je na 50. kilometru mezi Prahou a Hradcem Králové oboustranně neprůjezdná. Po těžkém přívalovém dešti je plná bahna a vody, na místo tak mří technika.

Plné ruce práce měli také hasiči Novém Městě na Moravě v okrese Ždár nad Sázavou, kde se ucpaly kanály a voda neměla volný odtok. Voda, která tekla z polí pod kopcem Šibenice, ničila také zahrádky u rodinných domů. Odčerpávat vodu ze sklepů museli hasiči i v Nové Vsi u Nového Města na Moravě.

Hasiči na jihu Moravy a Vysočině si během pouhých několika hodin připsali více než 40 výjezdů. I zde patří mezi nejčastější zásahy odčerpávání vody ze zatopených budov, případně odklízení popadaných stromů a větví, které blokovaly dopravu.

I zde voda komplikuje provoz na dálnici D1, kterou na 172. kilometru částečně zaplavila. „Dostalo se tam i bahno. V tuto chvíli tam pracuje technika. V každém směru se jede jedním jízdním pruhem. Plné zprovoznění předpokládáme v horizontu dvou hodin," řekl před čtvrtou hodinou odpoledne mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Ve Středočeském kraji si podle prvotních hlášení přívalové deště vyžádaly první víkendovou oběť. Seniora strhla voda proudící z výšky, když šel po úzké zpevněné komunikaci. „Zatím za nejasně zjištěných příčin ztratil rovnováhu a ležel nějaký čas ve vodě,“ řekl k případu mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. Hasiči však později upřesnili, že k tragédii došlo v obci Kojice, která leží v okrese Pardubice na pomezí Pardubického a Středočeského kraje.

Nejvyšší nedělní tepoty budou podle meteorologů dosahovat až 27 stupňů Celsia. „V bouřkách se ojediněle vyskytnou přívalové srážky s úhrny kolem 90 mm, kroupy a nárazový vítr,“ varuje Český hydrometeorologický ústav.

Bouřky budou pokračovat i v nočních hodinách, postupně by však měly slábnout. Na pondělní ráno pak meteorologové hlásí oblačné počasí s ojedinělými přeháňkami či deštěm, na některých místech mohou stále hrozit bouřky.

Hasiči v sobotu vyjížděli k 600 zásahům

V průběhu soboty vyjížděli hasiči k více než 600 zásahů. Nejvíce práce měli ve Zlínském, Jihomoravském či Pardubickém kraji. Mezi nejvytíženější patřily jednotky na Vyškovsku a Hodonínsku. Popadané stromy zde například uzavřely některé komunikace.

V Libereckém kraji hasiči museli odčerpávat vodu ze zaplavených prostor. „Vyjíždíme k událostem v souvislosti přívalovým deštěm převážně na Liberecku a Jablonecku. Odčerpáváme vodu ze sklepů rodinných i bytových domů. Z neprůjezdných komunikací odklízíme spadlé stromy,“ uvedli tamní hasiči na Twitteru.

Sobotní bouřky a přívalové deště v Česku:

Hasiči v Pardubickém kraji zasahovali v souvislosti se silnou bouřkou už u zhruba u padesáti událostí. V obci Pustná Rybná zatopila voda několik domů. „V nejvíce postižených oblastech čerpáme vodu ze zatopených sklepů, garáží a domů. Většina jednotek, ať už profesionálních nebo dobrovolných, také pomocí motorových pil odstraňuje popadané stromy a polámané větve. Rozhodně ještě nekončíme, stále zasahujeme a zasahovat budeme,“ uvedli v sobotu navečer hasiči na svém webu.

Ve Zlínském kraji využili hasiči také pomoci techniky ze sousedního Slovenska. „Na pomoc HZS Zlínského kraje byla nasazena těžká technika Záchranného hasičského útvaru Trenčín ze Slovenska. Bagr byl nasazen k odstraňování nánosů bahna a vyprošťování zapadlých automobilů,“ informoval Hasičský záchranný sbor ČR na svém webu.

Hasičům a záchranářům za jejich práci poděkoval ministr vnitra Jan Hamáček. „Dlouhodobě nás trápí sucho a nedostatek vody. A když pršet začne, prší příliš. Bohužel spoustu obcí postihly povodně. Rád bych poděkoval všem hasičům a dalším složkám IZS. Zasahují na mnoha místech, aby zachránili životy a snížili ztráty na majetku,“ napsal na svém twitteru.