Hlavní postavy příběhu jsou bývalý zápasník Boss alias Satan (37) z Vimperska, jeho pravá ruka Chemik (34) z Ostravska a provozovatelka klubu a současně Satanova družka (29) také z Moravy. Přítelkyně fungovala jako provozní erotického klubu a obsluhovala sklad s drogami. Čtvrtou aktérkou je zatím neobviněná žena, která měla bandě pomáhat s otevřením ruského drogového trhu. Její úlohu budou policisté ještě podrobně zkoumat.

Ve středu 13. ledna v ranních hodinách došlo současně k několika raziím. V té době už měli policisté a celníci za sebou rok a půl práce na rozklíčování praktik drogového gangu operujícího na Prachaticku i v rakouském a německém pohraničí. Jak uvedla Martina Kaňková z Generální ředitelství cel, jedná se opravdu o složitý případ s krycím jménem ČAKAN. „Při raziích v několika objektech jsme zadrželi čtyři osoby podezřelé ze závažných činů na úseku drog,“ zmínila.

Hromadný zátah byl veden v ranních hodinách. Důležitý je totiž moment překvapení. „Razie se uskutečnily kolem šesté hodiny ranní současně v domě pachatele, v nočním klubu, autoservisu, skladech, ale třeba i v kůlnách, dřevníkách či sklepech,“ upřesnila Martina Kaňková.

SEX, DROGY I PENÍZE

Při závěrečné realizaci v lednu letošního roku policisté podle mluvčího Jiřího Matznera zajistili řadu předmětů, drog i hotovost. „Zabaveno bylo větší množství pervitinu, ale i marihuana, anabolika či tablety extáze. Také celá varna na pervitin a dvě kompletně rozebrané indoorové pěstírny. Při zásahu jsme využili také speciálně cvičené psy na vyhledávání těchto návykových látek i bankovek,“ dodal.

Policisté lapili vimperského drogového Satana.
Policisté čapli Satana. Drogami zásoboval celý kraj, líbí se mu rychlá auta

Razie se zúčastnilo 150 celníků a policistů. Celkem šlo o 7 prohlídek domovních, 14 jiných prostor v jeden den. Na případu strávili 1,5 roku. Zabavili 500 tisíc v hotovosti, 2 miliony na účtech, čtyřkolku, dva automobily Hummer a BMW. Dva motocykly Harley Davison a motorku kubatury 50 ccm.

Mimo to policisté zajistili také počítače, tablety, mobilní telefony, rušičky signálu, zbraně, motocykly i automobily. „Policie během své práce použila různé sledovací prostředky. Oba zadržení muži skončili ve vazbě,“ upřesnil. K přezdívce Satan se kriminalisté dopracovali díky skupině osob, které se kolem něj pohybovali. „Lidé v jeho okolí jako partneři či uživatelé drog z něj měli respekt, často je totiž zastrašoval nejen vzhledem, ale i zbraněmi. Překvapením bylo při dokumentaci přidělení spisové složky číslo 666,“ uvedl, že toto číslo mu vybral počítač.

SÁM NA SEBE UPOZORNIL

Milovník luxusních aut podle Jiřího Matznera vystřídal během několika posledních měsíců asi deset automobilů. Muži zákona zabavili drogovému králi majetek, u kterého se dá prokázat, že byl pořízen z peněz z nelegální činnosti, nebo že ho nějakým způsobem k páchání této činnosti používal. "Satan sám na sebe upozornil rozjetým a velmi organizovaným obchodem," zmínil Matzner.

Hlavním odbytištěm byl erotický klub v příhraničí. Uvnitř byl současně sklad drog, který měla na starosti jeho partnerka. O distribuci se podle Vaňkové starala celá řada lidí. „Hlavním prodejním místem byl noční klub, kde dívky tyto látky nabízely široké klientele,“ upřesnila.

O zabavené automobily a motocykly se postará policejní technik. „Potom se jako součást spisu předají soudu, když rozhodne o jejich propadnutí, končí většinou v dražbě či aukci v režii Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ uzavřel Matzner.