Uvedla to tisková mluvčí jihočeské policie Štěpánka Uhlířová. „Muž měl od roku 2017 v jedné obci na Strakonicku neoprávněně prodávat a také bezúplatně poskytovat drogu pervitin nejméně deseti osobám. Kriminalisté se případem i nadále zabývají,“ uvádí mluvčí. Policisté muže stíhají na svobodě.

Letos v květnu zatkla zásahová jednotka v Jindřichově Hradci dva muže (27 a 36) z Moravy, kteří vařili a prodávali pervitin nejméně od roku 2014.

Co je pervitin
Syntetické stimulancium z řad amfetaminů. Poprvé byl připraven v roce 1887 v Japonsku. Zprvu byl odhalen jeho potenciál při léčbě chorobné spavosti a astmatu, masově byl poté spolu s amfetaminem použit jako povzbuzující prostředek během II. světové války především osazenstvem letadel a tanků
V dnešní době je hlavně zneužíván jako snadno připravitelná pouliční droga, která stimuluje centrální nervovou soustavu. Metamfetamin velmi účinně potlačuje únavu a potřebu spánku, zrychluje psychomotorické tempo, očekávaným účinkem je rovněž extrémní euforie a zvýšená sebedůvěra.