Jeden z těchto případů vyšetřují policisté obvodního oddělení České Budějovice město.

Zatím strážci zákona dokumentují pohyb, pravděpodobně dvojice, kterou tvoří mladý muž s mladou ženou, jenž se pokusili mince prodat.

„Pokud by vám někdo obdobným způsobem mince nabízel k odkupu či výměně za jiné zboží, okamžitě nás kontaktujte na lince tísňového volání 158," upozorňuje veřejnost Milan Bajcura, policejní mluvčí.

Mladík se vloupal do téměř čtyřiceti sklepů v krajském městě

České Budějovice - Českobudějovičtí kriminalisté z oddělení obecné kriminality objasnili další sérii vloupání do sklepů v krajském městě.

Podle zjištěných a podložených skutečností je má pravděpodobně na svědomí šestadvacetiletý mladík, který se případů dopouštěl od října do prosince loňského roku v mnoha ulicích jihočeské metropole.

Dle zajištěných stop a vlastním šetřením českobudějovických policistů a kriminalistů se podařilo prokázat, že se mladík vloupal do nejméně 38 sklepů v centru města.

V nich zcizoval rybářské potřeby, dílenské nářadí, jízdní kola, potraviny a jiné věci. Do některých sklepů se dostal přímo, některé odolaly jeho útoku.

Včera si z rukou kriminalistů převzal usnesení o zahájení trestního stíhání ve věci přečinů Krádež, Porušování domovní svobody a Poškození cizí věci.

Jeho stíhání je vedeno ve výkonu trestu odnětí svobody za předchozí protiprávní činy.

Strážci zákona tak nabádají k opatrnosti. „Opakovaně připomínáme, aby naši spoluobčané, ať ve městech, tak i na venkově, zamykali své domy, byty a další nemovitosti i ve dne. Mohou tak zabránit zbytečným krádežím," říká mluvčí Milan Bajcura.

Do vězení se mu nechtělo, posedí si v něm déle

Jindřichův Hradec - Podezřelý muž (r. 1990) z Jindřichohradecka bez závažného důvodu nenastoupil v termínu nejpozději do 9. srpna 2015 do výkonu trestu odnětí svobody. Nyní už je za mřížemi.

Výzvu k nastoupení trestu odnětí svobody osobně převzal v srpnu loňského roku. Dne 8. ledna byl odsouzený muž vypátrán hlídkou jindřichohradeckých policistů v obci Děbolín a téhož dne byl dodán do výkonu trestu odnětí svobody do Vazební věznice České Budějovice.

Policejní komisařka kriminální policie z Jindřichova Hradce pak vyhotovila usnesení o zahájení trestního stíhání pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, které podezřelému muži zaslala do věznice v Příbrami, kde si odpykává trest za již dříve spáchanou trestnou činnost. Skrz zamřížované okno se tak bude patrně dívat o nějaký čas déle.