Akce protidrogového oddělení Generálního ředitelství cel a jihočeských policistů měla krycí název Marko. Vyvrcholila ve čtvrtek 17. května společným zátahem na Českobudějovicku, Českokrumlovsku a Liberecku. Policisté a celníci zadrželi tři desítky podezřelých osob.

Podle nashromážděných informací museli strážci zákona počítat s tím, že skupina je ozbrojená a bude se bránit zatčení. Předpoklady se naplnily.

Cílem akce bylo odhalení a zadokumentování dostatečného množství důkazů proti organizované skupině pachatelů. Podle Roberta Šlachty z Generálního ředitelství cel nešlo o běžnou partu výrobců a prodejců drog, ale promyšleně organizovanou skupinu lidí, kteří se zabývali nelegální výrobou, transportem a distribucí omamných a psychotropních látek i jedů v Česku i Rakousku. „Jednalo se hlavně o vývoz metanfetaminu a marihuany. Zajímavé je, že distribuce drog probíhala i v rámci Jihočeského kraje,“ doplnil Robert Šlachta.

Natáčení filmu Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula v Boleticích.
EXKLUZIVNĚ V DENÍKU: Kanadský herec se kvůli roli učil rusky



Při akci vyšetřovatelé objevili tři zavedené výrobny pervitinu a osm propracovaných tzv. indoor pěstíren konopí. Policisté zajistili minimálně 1,5 kilogramu amfetaminu a metamfetaminu, 7,5 kilogramu marihuany, půl kila hašiše, také kokain a extázi. Do akce se zapojili i hasiči, kteří měli za úkol bezpečnou likvidaci látek.

Krajský policejní ředitel Luděk Procházka doplnil, že na akci se podíleli příslušníci zásahové jednotky i uniformované policie. „Zdroje drog teď na jihu Čech téměř vyschly,“ sdělil.

Zámek Mitrowicz nabídl komentované prohlídky v rámci akce Víkend otevřených zahrad.
Zámek Mitrowicz otevřel svou zahradu