Vzhledem k tomu, že případů internetové kriminality neustále přibývá a odhalování pachatelů této trestné činnosti je často velmi složité, je tento úspěch kriminalistů z jihu Čech podle policejní mluvčí Štěpánky Schwarzové velmi významný.

"Kriminalisté řadu měsíců intenzivně sledovali nekalé praktiky neznámého pachatele, sbírali všechny podstatné informace, které je nakonec dovedly až k odhalení jeho totožnosti," uvedla mluvčí. Doplnila, že hledaným podvodníkem je (31 let) z Brna, který obdobnou činnost páchal už v minulosti a byl za ní odsouzen.

Používal bílé koně

"Jak kriminalisté zjistili, tento pachatel nabízel nejrůznější zboží, například herní konzole, mobilní telefony a podobně na nejrůznějších inzertních portálech, jako na Bazos.cz, Sbazar.cz či v inzertní sekci Marketplace na Facebooku. Častokrát se jednalo o zboží, které bylo v dané době těžko sehnatelné a kupující tak byli ochotni zaplatit mnohdy i vyšší cenu, než kterou prodávající požadoval. Pachatel vyžadoval vždy platbu předem a zboží pak nikdy nedodal. Peníze mu zájemci posílali buď přímo na jeho účet u zahraniční internetové platební společnosti a nebo na bankovní účty "bílých koní", které si pachatel pro tento účel sjednával. Takzvaní bílí koně, aniž by tušili, že jsou součástí takovéto trestné činnosti, přijímali peníze na své účty a pak je dál obratem převáděli na za tímto účelem založenou internetovou peněženku, ze které už čerpal sám pachatel," popsala strategii podvodníka Štěpánka Schwarzová.

Ilustrační foto.
Podvodníci našli téměř dokonalý způsob, jak připravit lidi o peníze. Vysají účet

Kriminalisté na případu nadále pracují. Dosud se jim podařilo odhalit více než 240 poškozených osob, kterým vznikla škoda v celkové výši bezmála 1,75 milionu korun.

"Pachatel žil nejen v České republice, ale také v Portugalsku či Mexiku. Při jeho poslední cestě do své domoviny však spadla pomyslná policejní klec, když byl na jaře tohoto roku zadržen na Moravě. Kriminalisté muže stíhají pro trestný čin podvodu, za který mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na osm let," přiblížila mluvčí.

V galerii u článku jsou zveřejněny typické prodejní inzeráty, které pachatel zveřejňoval. Dále pak inzerát, díky kterým si sjednával "bílé koně".

Elektrokolo - ilustrační foto.
Muž nabízel na internetu elektrokola. Kupující připravil o téměř dva miliony

Základní pravidla, jak nenaletět 

Věrohodnost:
- Vždy ověřujte věrohodnost internetového prodejce. Využít k tomu lze webové stránky upozorňující na rizikové e-shopy (www.coi.cz) a s opatrností také recenze ostatních nakupujících. Hvězdičky v hodnocení však automaticky nemusí znamenat spolehlivost e-shopu. Stává se, že i podvodníci první objednávky uspokojí, aby vytvořili důvěru e-shopu. I podvodné on-line obchody tak zpočátku mohou mít několik kladných hodnocení.
- Ověřujte také povinně zveřejňované údaje například v obchodním rejstříku. V pořádku není, pokud chybí (nebo jsou neúplné) kontaktní informace či obchodní podmínky.
- Varující může být podezřele nízká cena produktu, nízká jazyková úroveň e-shopu, doménové jméno z jiného oboru nebo využívání fotografií jiných legálních obchodů.
Platby:
- Při prvním nákupu na neznámém e-shopu plaťte raději na dobírku.
- Chraňte před zneužitím své přístupové údaje, Pro různé přístupové účty používejte odlišná hesla. Ta se snažte pravidelně obměňovat a nikomu je nesdělujte.
- Buďte obezřetní při on-line platbách. Všímejte si, zda přenos dat probíhá na zabezpečených protokolech (https, tls/ssl). Vždy ověřte, zda webové stránky navádějí na bezpečnou platební bránu nebo zda je pro platbu využíváno aktivní zabezpečení 3D Secure.
- S nikým nesdílejte informace o platební/kreditní kartě. Výzvy k zaslání skenu platební karty rozhodně ignorujte.

"Pokud jste se stali při on-line nákupech obětí podvodu, řešte věc s Policií České republiky. Škody způsobené jednáním pachatelem se v těchto případech sčítají a je možné, že podvodníka, který připravil o peníze vás, mají policisté již v hledáčku," zdůrazňuje policejní mluvčí.