V jednom případě se podvodník vydával za zástupce údajné nadace Agrofert. Po telefonu oslovil muže, kterému přislíbil zhodnocení vkladu na zahraničním trhu. Zmanipulovaný muž si nechal do svého notebooku a mobilního telefonu nainstalovat aplikaci umožňující vzdálený přístup do mobilního zařízení. „Pomocí této aplikace začal pachatel operovat nejen na mobilním zařízení, ale hlavně v bankovnictví,“ uvedla tisková mluvčí strakonické policie Jaromíra Nováková. Po žádosti o půjčku byl z běžného účtu odčerpán více než jeden milion korun.

Napálit se nechal i další pán. Od šestačtyřicetiletého muže podvodník vylákal přístup k jeho internetovému bankovnictví s tím, že mu bude vyplacený zisk v zahraniční měně, kterou muž údajně nabyl v minulosti při obchodování na burze přes internetové stránky. I tady pachatel svoji oběť oslovil telefonicky.

První motokolo, které se ve Strakonicích vyrábělo.
Poklad na dvou kolech. Muzeum získalo legendární kaktus

„Muže nakonec přesvědčil, že peníze lze vybrat pouze přes virtuálně sjednaný úvěr. Ten podvodníkovi odsouhlasil RB kódy a pachatel si tak na muže sjednal úvěr ve výši přes pět set tisíc korun. Pachatel po odsouhlasení kódů poškozeným odeslal částku na různé bankovní účty,“ zmínila praktiky podvodníků tisková mluvčí.

Podle policistů je podobných případů stále více. „Lidé by měli být obezřetní, neměli by věřit rychlému zbohatnutí, které jim navíc nabízí někdo, koho neznají a nikdy ho osobně neviděli,“ varuje za policisty Jaromíra Nováková.

Všichni, kteří přišli o nemalé finanční částky, se nechali zmanipulovat a sami zpřístupnili podvodníkům své bankovnictví. Než cokoli potvrdíte, raději se předem poraďte osobně s finančním poradcem.