O tom, jak snadno může z banální kontroly vzniknout závažný trestný čin, se v nedávné době přesvědčili policisté z budějovické hlídkové služby (OHS). Když minulý čtvrtek po půlnoci projížděli kolem cvičiště autoškoly v ulici Karolíny Světlé, upoutal jejich pozornost zanedbaný muž. Protože to bylo v místech, kde často dochází ke krádežím barevných kovů i vloupání do zahradních chatek, rozhodli se prověřit jeho totožnost. Podle velitele OHS podporučíka Vítězslava Láda v té chvíli ještě netušili, že je čeká adrenalinový zážitek, na který dlouho nezapomenou.

„Jeden člen hlídky vystoupil z auta a vyzval podezřelého muže, aby se zastavil. Ten se však místo toho zachumlal do kabátu a odcházel pryč," popisuje podporučík Lád. Když dotyčný na výzvu nereagoval, zopakovali ji policisté podruhé. Muž vzal v ten okamžik nohy na ramena a vydal se na zběsilý úprk. V patách mu ovšem byla čtveřice policistů. A pak se to stalo.

Jeden proti čtyřem

„Když se kolegové přiblížili 
na pár metrů, muž se náhle prudce otočil a vyndal z kapsy střelnou zbraň. Policista, který mu byl nejblíž, se musel krýt a služební pistoli vytáhl také. Stejně tak ostatní členové hlídky," pokračuje Vítězslav Lád. Zdánlivě patovou situaci vyřešil jeden z policistů tak, že se rozběhl a v plné rychlosti srazil muže k zemi. Jakmile mu zbraň vypadla z ruky, naskákali na něj ostatní a v mžiku měl spoutané ruce. Následoval převoz na obvodní oddělení. Tam 
se 38letý muž z Havlíčkobrodska doznal k tomu, že vytáhl pistoli kvůli nedobrým zkušenostem s policií. Tvrdil, že byl kdysi v Praze a když nepředložil při kontrole doklady, skončil v cele. Podle svých slov by už takovou situaci podruhé zažít nechtěl. Zároveň se dušoval, že nechtěl nikomu vědomě ublížit. Přesto ho však návrat za mříže zřejmě nemine.

„Při lustraci jsme totiž zjistili, že se dotyčný dopustil útoku na úřední osobu už před sedmnácti lety. Hrozí mu proto přísnější postih, od tří do osmi let nepodmíněně," dodává velitel OHS Lád. S podobnou, i když ne tak vyhrocenou situací se jeho podřízení setkali i o pár dní později. V úterý večer procházeli odstavené vagony na vlakovém nádraží a narazili na 31letého recidivistu z Jindřichohradecka. Když ho vyzvali k prokázání totožnosti, zahrnul je sprškou těch nejsprostších nadávek. Oháněl se přitom milostí, kterou mu začátkem roku udělil prezident.

„Co to na mě zkoušíte, jsem přece amnestovanej," obořil se značně sebevědomě na uniformované muže. Při zatýkání se aktivně bránil a policisty fyzicky napadal. Nezbylo jim tedy nic jiného, než použít násilné donucovací prostředky. Protože byl muž pod vlivem alkoholu, čekal ho převoz na záchytku. Ani tam to 
s ním neměli lehké.

„Odmítl se podrobit dechové zkoušce a vyhrožoval policistům i personálu tím, že 
na ně podá trestní oznámení," zmiňuje Vítězslav Lád. Vniknutím do zakázaných prostor nádraží se zadržený dopustil přestupku. Drážní úřad mu může udělit pokutu až 10 tisíc korun. Přestupkem je i neuposlechnutí výzev.

Nervózní narkoman

Ještě téhož dne čelili policisté i útoku 35letého narkomana, který se vloupal do rodinného domu v Nových Hodějovicích. Zřejmě byl dost hlučný, protože ho vyrušili majitelé. Zatímco žena rychle zavolala na 158, její manžel zloděje pronásledoval. Když na místo přijela první hlídka, spatřila venku muže s batohem a podivnou boulí pod bundou.

„Protože se jednalo o nám dobře známého recidivistu, oslovili jsme ho s dotazem, co ukrývá. Bez vytáček se přiznal k odcizení kabelky. Byly v ní doklady ženy, která nám krátce předtím volala," říká velitel hlídkové služby. Když policisté muže vyzvali k odevzdání lupu, začal před nimi couvat do pole. Na další pokyny nereagoval, místo toho muže zákona zuřivě kopal 
a plival po nich.
„Protože byl celou dobu dost roztěkaný a nervózní, udělali jsme mu test na drogy. Ten prokázal, že je pod vlivem pervitinu," dodává Vítězslav Lád. Zbytek noci strávil dotyčný 
v policejní cele.