"Muž je obviněn ze závažného zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie a dvojnásobného přečinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby," uvedla policejní mluvčí Lenka Krausová.

Zadržení obviněného bylo nevyhnutelné, jelikož panovalo důvodné podezření, že bude chtít utéct do zahraničí a vyhnout se tak trestnímu stíhání.

Trestné činnosti se dopustil jako jednatel firmy sídlící v Praze, Písku a v konečné fázi v Domažlicích, a to v letech 2014 až 2016.

"V roce 2014 podal jako jednatel firmy žádost o poskytnutí dotace ve výši přesahující 41 milionů korun. V podmínkách poskytnutí dotace bylo mimo jiné uvedeno, že po dobu realizace projektu, na který dotaci získal, vytvoří v obchodní korporaci nová pracovní místa," pokračovala Lenka Krausová s tím, že to sice učinil, ale podvodným způsobem.

Silný déšt v Českých Budějovicích
Jižní Čechy zasáhly bleskové záplavy

Muž vytvořil čtyři pracovní místa, v nichž figurovaly čtyři osoby. Tři z nich obviněný dokonce osobně znal, ovšem jako zaměstnanci u něj nikdy nepracovali. Jako svou zaměstnankyni uvedl i bývalou přítelkyni, která však ve firmě také nijak nefigurovala.

Obviněný také úmyslně uvedl nepravdivé údaje o fakturačním plnění vůči zahraničnímu odběrateli, který měl sídlo uvedené na Seychelských ostrovech, i když ve skutečnosti se žádné obchodní transakce s touto firmou neuskutečnily. Obviněný vystavil podvodně faktury v řádech desítek milionů korun. "V úmyslu zkrátit daňovou povinnost u daně z příjmu právnických osob se záměrem získat finanční prospěch pro firmu, ve které figuroval jako jednatel, a v úmyslu se vyhnout skutečným daňovým povinnostem, uvedl vědomě nepravdivé údaje v daňovém přiznání za zdaňovací období v roce 2014 i letech následujících. Do daňových přiznáních zahrnul daňové doklady přijaté a vydané od zahraničních i tuzemských společností, přičemž předmětná plnění nebyla nikdy realizována, jelikož některé z uvedených subjektů ani neexistovaly," informovala policejní mluvčí.

Obviněný svým jednáním napáchal mnohamilionové škody. Na jeho "podnikání" si však posvítili kriminalisté a obviněný putoval do vazby.

Ilustrační foto
Když vracela syna do dětského domova, napadla vychovatelku