Čtyřiadvacetiletý Michael V. měl letos na začátku března řídit vůz peugeot, i když měl v té době soudně daný zákaz. Při běžné kontrole na okraji Katovic ho tehdy náhodou odhalila policejní hlídka.

Ve čtvrtek 23. dubna se ale u Okresního soudu ve Strakonicích Michael V. hájil úplně jinou verzí. „V autě jsem byl, to ale nebylo pojízdné," tvrdil. Vůz mu měli pomáhat tlačit známí a pak se do něj měl opřít už on sám.

Jak uvedl jeden z policistů Vojtěch Barborka, auto přijelo, zastavilo opodál, z něj vystoupil muž a začal ho opravovat. „Zeptali jsme se, jestli s něčím nepotřebuje pomoci, pak jsme přistoupili ke kontrole," vysvětlil.

Michael V. se maření výkonu úředního rozhodnutí dopouštěl opakovaně. Z toho vycházela i státní zástupkyně Miroslava Prokešová. „Nemám pochybnosti, že se vše událo tak, jak vypověděli svědci. Opakovaně mu byla dávána šance. Nemám jinou možnost, než navrhovat nepodmíněný trest," konstatovala.

Rozsudek zněl na čtyři měsíce nepodmíněně se zařazením do věznice s dozorem a zákaz řízení na 24 měsíců. Podle soudce Romana Šustra byla verze obžalovaného krajně nepravděpodobná a vyvrácená výpověďmi svědků. „Není ochotný ani přiznat svoji vinu," zdůraznil.

Za mřížemi ale může nakonec Michael V. zůstat podstatně déle. Reálně mu hrozí přeměnění dvouletého podmíněného trestu, v jehož zkušební době je, a náhradní trest za peněžitý, který také nemá ještě splacený. Navíc ho čeká v součtu zákaz řízení na více než čtyři roky.

Za maření výkonu úředního rozhodnutí Michael V. dostal čtyři měsíce nepodmíněně. Na místě se proti rozsudku odvolal.