Alimenty na svou dceru neplatil Štěpán D. od dubna loňského roku do letošního února. Dlužil tak celkem 22 tisíc korun. Vúterý 18. srpnaa kvůli tomu opět stanul před Okresním soudem ve Strakonicích. Nakonec odešel se zprošťujícím rozsudkem.

Tentokrát se obžalovaný Štěpán D. k soudu dostavil. K předešlému projednávání nechtěl nic dodávat. „Nechci vypovídat," řekl pouze. V již dříve čtené výpovědi popisoval nestandardní vztahy s matkou svého dítěte, kdy podle něj vázla komunikace nejen kolem adresy kam alimenty posílat, ale například i toho, kdy mu dceru měla dávat.

Poškozená se pokračování hlavního líčení nezúčastnila. K soudu ale přišlo písemné sdělení, že jí dlužná částka 22 tisíc korun přišla. Důvodem odročení na konci května přitom bylo právě to, že obžalovaný měl složenku o odeslání peněz, ale poškozená tvrdila, že do jednání soudu nic neobdržela.

Okresní státní zástupkyně Věra Smíšková konstatovala, že je na místě využít institut účinné lítosti. „Nyní je naprosto zřejmé, že zaplatil," dodala.

Soudkyně Ivana Kolářová v rozsudku Štěpána D. zprostila obžaloby. I když se zanedbání povinné výživy skutečně dopustil, dlužnou částku zaplatil ještě před skončením projednávání. Navíc už předešlé dokazování potvrdilo, že neplacení výživného nemělo trvale nepříznivých účinků pro dceru. „Trestnost činu tak zanikla," uvedla.

Obžalovaný i státní zástupkyně se na místě vzdali práva na odvolání. Rozsudek je tedy pravomocný.