Hlavní líčení pokračovalo výslechem bratra Lukáše Podra a čtením vyjádření experta v oboru toxikologie.

Sedmatřicetiletý Podr se zpovídá hned z několika skutků; z přečinu ublížení na zdraví, nebezpečného vyhrožování, omezování osobní svobody, loupeže, vraždy spáchané zvlášť trýznivým způsobem a nedovolené výroby a nakládání s drogami.

Ve čtvrtek 17. března pokračovalo líčení u Krajského soudu v Českých Budějovicích ve věci obžalovaného Lukáše Podra. Státní zástupce ho viní mimo jiného z ublížení na zdraví, vyhrožování, omezování svobody a vraždy spáchané zvlášť trýznivým způsobem.
Obviněného z vraždy u Temelína bránila matka i kamarád, mlácení i perník popřeli

V podkrovním bytě nad hospodou Pod Hrází měl podle obžaloby ubít 15. července dvaatřicetiletou přítelkyni. Dvojice užívala tvrdé drogy a navíc pečovala o nezletilého syna zesnulé.

V červenci měla dlouhé kalhoty a svetr

Bratr obviněného soudu přiblížil vztahy v rodině a informoval o tom, že byl poslední, kdo poškozenou viděl naživu. „Ten den jsem tam byl před polednem, vezl jsem tam vrátit zapůjčený mrazák,“ popsal.

Hospoda Pod Hrází v místní části Lhota pod Horami je opuštěná. Loni 15. července zde došlo k tragické události, o které by mohly asi i zdi vyprávět.
V Temelíně mají na hostinské smůlu, volné jsou hned dvě hospody

Čekal na dvojici na parkovišti. „Oni vyspávali, což bylo běžné, když hostinec zavírali nad ránem,“ řekl. „Poškozená vyšla ven, působila normálně, možná trochu ospale. Nejevila žádné známky fyzického násilí a nebyla ani rozrušená,“ tvrdil s tím, že podezřelé bylo jen to, že na sobě měla v červenci dlouhý svetr a kalhoty.

Nejstarší sourozenec obžalovaného rovněž přiblížil, jak se o mladšího bratra staral. „Vozil jsem ho do školy. Byl chytrý, už v patnácti opravoval motorky a později auta. Když zemřel otec, začal podnikat v pohostinství, občas byl ve stresu kvůli akcím a počasí,“ zmínil.

Poslední dva roky se příliš nevídali. „Jen u matky na obědech, pozoroval jsem jeho nervózní chování, s maminkou si také vyměňoval názory,“ uvedl dále.

Podle jeho slov všechny bratry máma vychovala stejně. „Stejně dobře, byla přísná a měla přirozenou autoritu, po smrti otce se asi poměry změnily,“ odhadoval.

Hlavní líčení u Krajského soudu v Českých Budějovicích se sedmatřicetiletým L.P., který je obviněn z vraždy své o pět let mladší přítelkyně, pokračovalo posudky znalců v pondělí 14. února.
Obviněný z vraždy od Temelína trpí poruchou osobnosti, shodli se u soudu znalci

Co mezi zesnulou a jím bylo, neví. „To ví jen on, občas jsem zaslechl nějakou hádku, ale snažili se osobní spory vyřizovat jinde než před námi,“ vysvětlil.

Napadení či stopy po fyzickém ataku nikdy neviděl. „Pro mě byl šok i to, že brali drogy. Neměl jsem o tom tušení, dozvěděl jsem se to až po činu ze spisu a novin,“ dodal.

Byl z toho nešťastný

Od sourozence pouze věděl, že mrtvá dívka měla něco brát. „Její rodina se kvůli tomu od ní distancovala, bratr ji přemlouval, ať toho nechá. Byl z toho nešťastný,“ komentoval.

Navíc tím trpěl i její nezletilý syn. „Lukáš s ním chodil na ryby, věnoval se mu jako vlastní otec, naše máma ho v podstatě vychovala. Když k nám přišel, nebyl mu ani rok,“ dodal. O její smrti se dozvěděl od švagrové. „Telefonovala mi to, ale důvod neřekla. Hluboce mě zasáhlo i to, že napadl matku,“ sdělil.

V úterý 8. února začal v Budějovicích soud se sedmatřicetiletým L.P., který je obviněn z vraždy své o pět let mladší přítelkyně. Hrůzný zločin se odehrál loni v létě v Lhotě pod Horami.
Její smrt je mi záhadou, řekl u soudu muž obžalovaný z vraždy dívky u Temelína

Během konfrontace se ho obžalovaný Lukáš zeptal, zda se ho někdo z rodiny bál. „Slyšel jsem to od švagrové, že se tě bála. Asi dva měsíce před událostí. Mamka byla vždy nervózní, když jsi měl přijet,“ odpověděl mu.

Pervitin bolest přímo netlumí

Zmocněnci poškozených dodali předsedovi senátu Milanu Kučerovi vyjádření toxikologa, podle něhož podání pervitinu nevede k útlumu bolesti. „Podání pervitinu vede k větší sdílnosti a urychlení řeči, objevuje se pocit obrovské fyzické a mentální síly, ve vyšších dávkách lze popsat intenzivní blaho, orgasmus bytosti. Všechny vjemy jsou neobyčejně silné a jasné, čas jako by plynul pomalu,“ uvedl znalec Jaroslav Zikmund.

Dívka tak mohla násilí na ní spáchané prožívat intenzivněji a pronikavěji. „Vedlejším účinkem je útlum bolesti jako u analgetik, ale bolestivost není tlumena přímo,“ upozornil soudce Milan Kučera na pasáž protokolu.

Soud má pokračovat v půlce dubna. Obžalovanému hrozí trest od 12 do 20 let. Poškození chtějí náhradu újmy téměř 5 milionů.